Craiova își revine după iarnă

0
164

Cu străzile pline de praf și gropi, acolo unde nu a mai rezistat asfaltul, și cu spațiile verzi și copacii răvășiți de vânt. Cam așa a ieșit orașul din iarna care, spre nenorocul nostru, s-a prelungit până la sfârșitul lui martie. Autoritățile se străduiesc acum să imprime orașului aerul primăvăratec în ton cu vremea de afară, cosmetizând străzile și plantând peste 500.000 de flori.

De cum s-au oprit ploile și vremea s-a mai încălzit, deopotrivă, atât străzile din centru, dar în special cele de la periferia Craiovei sunt pudrate cu un strat fin de praf. Și în acest an, din cauza materialului antiderapant, care s-a împrăștiat cu tonele în această iarnă pentru a se împiedica formarea poleiului, străzile din oraș au rămas împânzite de nisipul pe care nici ultimele ploi nu au reușit să-l spele. Craioveanca Agripina Nicolae i-a scris primarului, pe facebook, că pe strada „Ion Anestin”, pe care aceasta locuiește, s-a strâns nămol pe lângă bordurile de beton și nimeni nu vine să măture, deși au trecut două săptămâni de când se găsesc în această stare. „Domnule primar, vă mulțumim că sunteți activ, dar puneți-i în temă pe cei de la salubritate ca și străzile adiacente să fie curățate, nu numai străzile principale”, a semnalat craioveanca, într-un comentariu pe pagina primarului Craiovei.

Intrarea în Bariera Vâlcii, plină de gropi

O altă problemă o reprezintă epidemia de gropi, care au apărut îndeosebi pe străzile care aveau asfaltul mai puțin rezistent. Una dintre aceste zone, mai întotdeauna afectată în urma acțiunilor de deszăpezire, este cea de la intrarea în cartierul Bariera Vâlcii, pe sub pod. De ieri, autoritățile au început să lucreze acolo, primarul Mihail Genoiu anunțând, pe facebook, că „echipele sunt pe teren și remediază problemele”. „Așa cum am promis, imediat cum vremea ne permite începem reparații la străzile unde au apărut gropi în urma căderilor de zăpadă din această iarnă. Una din aceste zone este strada Bariera Vâlcii, de la intersecția cu bulevardul Dacia și până la cea cu strada Toamnei, unde efectuăm lucrări de frezare a vechiului asfalt și de turnare a unui nou strat”, a declarat edilul Craiovei.

Craiovenii, nemulțumiți pe facebook

Mai mulți craioveni sunt nemulțumiți de modul cum au ieșit din iarnă străzile, în special cele care se găsesc la periferie sau cele care, din pricina faptului că reprezintă noduri de trafic aglomerate, au fost deszăpezite cu o cantitate mai mare de material antiderapant, iar ca efect au apărut gropile. „Să vedeți periferiile. Suntem ca șoarecii. Trăim în gropi”, a reacționat, tot pe facebook, craioveanca Mihaela Ștefan. Mihai Daniel a atras atenția autorităților că, în oraș fiind multe gropi apărute după deszăpezire, autoritățile ar trebui să aibă în vedere ca lucrările de refacere a asfaltului să fie programate în așa fel încât să nu afecteze traficul. „Doar la noi se poate așa ceva, să se închidă o stradă principală care oferă accesul în/din oraș în timpul zilei! Toată Rocada e blocată! În alte țări, aceste lucrări se făceau pe parcusul nopților.   Mulțumim că nu sunteți în stare să gândiți cu toți neuronii!”, s-a revoltat craioveanul.

500.000 de flori vor îmboboci orașul

În paralel cu acțiunea de refacere a carosabilului, autoritățile se îngrijesc să îmbobocească și orașul. Foarte multe fire de flori, de diferite soiuri, care au fost crescute în serele RAADPFL-ului din Parcul Romanescu, sunt plantate, în această perioadă, pentru a înfrumuseța spațiile verzi. Nu mai puțin de 250.000 de fire de lalele, 50.000 de zambile, 30.000 de narcise, 100.000 de panseluțe și 20.000 de bănuței, care au stat peste iarnă în sere, vor împodobi spațiul verde al Craiovei. „Pentru că a venit primăvara, iar sărbătorile de Paște bat la ușă, Primaria și RAADPFL Craiova oferă craiovenilor covoare florale în tot orașul!”, a anunțat, tot pe facebook, primarul Mihail Genoiu. Craiovenii se vor bucura de aceste flori pe care le vor întâlni în spațiile publice și în părculețele din oraș. O adevărată splendoare va fi, și în această primăvară, Grădina Botanică, unde vor fi admirate covoarele de lalele în multe culori, cu care autoritățile i-au obișnuit deja pe craioveni.