Candidaturile la europarlamentare ale PRM, Noua Republică şi cea a lui Mircea Diaconu, respinse de BEC

0
368

Candidaturile propuse de PRM sub semnătura președintelui acestui partid, Corneliu Vadim Tudor, au fost respinse de Biroul Electoral Central (BEC) pe motiv că nu au numărul minim de semnături de susținere valabile. „Luând în considerare faptul că 28.797 de semnături de susținere a listei de candidaturi propuse de PRM sub semnătura președintelui acestui partid, Corneliu Vadim Tudor, sunt afectate de vicii de formă și fond, numărul de semnături de susținere valabile fiind 196.104, sub numărul minim prevăzut de lege (…) BEC respinge candidaturile”, relevă motivarea deciziei BEC. Potrivit acesteia, printre neregulile depistate în urma verificării listelor de susținători se numără lipsa numelui și prenumelui persoanei care a întocmit lista de susținători, dar și a datelor de identificare a declarantului, absența semnăturii susținătorului, a datei nașterii acestuia, lipsa seriei sau a numărului actului de identitate al susținătorului și prezența în listele de susținători a 57 de persoane care nu au împlinit 18 ani. În altă ordine de idei, BEC a constatat mai multe „neregularități” în unele dosare de candidaturi depuse de PRM. Majoritatea neregulilor vizează faptul că unii candidați nu au precizat dacă au avut sau nu calitatea de lucrător sau colaborator al securității. De asemenea, BEC a respins şi cererea de înregistrare a candidaturilor PRM depusă prin Gheorghe Funar, observând că, potrivit mențiunilor din Registrul Partidelor Politice valabile pe 26 martie, președintele PRM este Corneliu Vadim Tudor.

Candidaturile la europarlamentare ale formațiunii Noua Republică au fost şi ele respinse de BEC, dintr-un motiv similar cu cel din cazul PRM: semnăturile de susținere valabile erau insuficiente. „Luând în considerare că 43.520 de semnături de susținere sunt afectate de vicii de formă și fond, numărul de semnături de susținere valabile fiind 182.179, sub numărul minim prevăzut de lege (…) BEC respinge candidaturile propuse de Partidul Noua Republică”, relevă motivarea deciziei BEC de respingere a acestor candidaturi.

Aşa cum se ştie deja, BEC a respins în urmă cu câteva zile şi candidatura la europarlamentare, ca independent, a lui Mircea Diaconu, ieri fiind făcut publică şi motivarea acestei decizii. „La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se află în perioada de interdicție a ocupării unei funcții eligibile”, relevă această motivare. BEC a avut în vedere raportul Agenției Naționale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnității de senator în Parlament și a funcției de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.