Dolj, unul dintre cele cinci judeţe din proiectul pilot pentru reinserţia persoanelor de etnie romă

0
302

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, împreună cu prefectul Marius Deca, s-au întâlnit, joi, cu o delegaţie a Ambasadei Franţei la Bucureşti – Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare în vederea stabilirii modalităţii de semnare a unui Acord de cooperare şi colaborare cu autorităţile oraşului Nantes. Cu acest prilej, preşedintele CJ Dolj Ion Prioteasa, care şi-a declarat interesul pentru implementarea unui astfel de parteneriat, a afirmat că Acordul-Cadru are ca scop reinserţia persoanelor defavorizate, în special a persoanelor de etnie romă.

„Ne-am întâlnit astăzi (joi) la Consiliul Judeţean, alături de domnul prefect, cu prietenii noştri din Franţa, respectiv domnul Fabrice Basile, şeful misiunii Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti, şi cu doamna Marie-Therese Leblanc, coordonatoarea acţiunii sociale de reinserţie în România. Acest eveniment este prilejuit ca urmare a unui protocol pe care cei doi premieri, român şi francez, l-au convenit şi care s-a concretizat printr-o hotărâre de Guvern, din 4 decembrie 2012. Acordul-Cadru al acestui protocol s-a semnat în septembrie 2012. Este vorba de un proiect-pilot pentru cinci judeţe din România, între care şi judeţul Dolj, care are ca scop reinserţia persoanelor de etnie romă şi nu numai. În general se referă la persoane defavorizate, care trăiesc în zona Nantes – Metropole. Discuţia de azi a privit modalitatea şi procedura pe care trebuie s-o urmăm pentru a semna acest protocol de colaborare, data fiind stabilită pentru 24 mai. Noi vom da tot sprijinul pentru realizarea acestui protocol experimental. În ceea ce priveşte judeţul Dolj au fost selectate două familii, una din comun Vârtop, cealaltă din Sălcuţa, în privinţa cărora se încearcă aplicarea acestui experiment care să se poată constitui pe viitor într-un model de bună practică şi pentru alte judeţe în ceea ce priveşte colaborarea bilaterală româno-franceză. Se încearcă şi valorizarea aptitudinilor pe care le au persoanele care pot fi repatriate. Altfel spus dacă o persoană este mai aplecată spre agricultură să poate fi ajutată să-şi dezvolte o afacere, alta dacă ştie o mică meserie să poată fi ajutată cu bani de la Guvernul francez pentru a se stabili aici. Am transmis toată deschiderea noastră şi suntem alături de cei care vor să pună în practică acest proiect-pilot. Vrem să transmite şi o scrisoare de intenţie ca între cele două mari localităţi Nantes şi Craiova să există o colaborare care să rămână peste ani şi care să se refere şi la altfel de proiecte de cooperare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Acordul de cooperare şi colaborare vine în sprijinul ambelor părţi”

La rândul său, prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, a precizat: „Apreciem aceste eforturi şi suntem alături de prietenii noştri francezi în acest proiect. În zona Nantes sunt 5.000 de familii, iar dintre ele au fost selectate 17 pentru a face parte din acest proiect. Cinci dintre aceste familii, două din Dolj şi trei din Mehedinţi, au fost incluse în prima parte a proiectului pilot. De exemplu, persoana din comuna Vârtop, parte a acestui proiect experimental, a fost ajutată să muncească aproximativ 10 hectare cu ajutorul unor utilaje”. Şeful misiunii Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare, Fabrice Basile, a precizat că acordul de cooperare între comunităţile locale din Franţa şi România este „expresia voinţei” de a colabora a celor două părţi semnatare. „Mulţumesc autorităţilor judeţului Dolj pentru interesul acordat şi pentru voinţa de a semna acordul de cooperare şi colaborare în sprijinul ambelor părţi. Aceste înţelegeri comune derivă din Acordul-Cadru semnat la nivel guvernamental de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, de Ministerul Afacerilor Interne şi de către Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare, în prezenţa ministrului de Interne francez şi a ministrului delegat pe lângă ministrul francez al Afacerilor Externe, în septembrie 2012. Acest acord, care se va semna la nivelul colectivităţilor locale, înseamnă expresia voinţei de a coopera şi colabora pentru reinserţia unor familii de naţionalitate română, care aparţin minorităţii rome şi care se vor întoarce în mod voluntar din localitatea Nantes. Nu-mi rămâne decât să le mulţumesc preşedintelui Ion Prioteasa şi prefectului Marius Deca pentru angajamentul de a semna acordul în data de 24 mai”, a declarat Fabrice Basile, şeful misiunii Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti.