Recolta scăzută de cartofi din 2010 a făcut să explodeze preţurile în pieţe şi magazine

0
53

Recolta de cartofi a scăzut cu peste 17%, iar cele 700.000 de tone în minus din cămările producătorilor au făcut să explodeze preţurile în pieţe şi magazine. Datele INS arată că toată producţia de legume a fost în scădere anul trecut, aşa că mâncăm mai scump şi mai mult de la străini decât din recoltele autohtone.

Suprafaţa cultivată cu cartofi a fost mai mică în 2010, iar ploile au stricat şi mai tare grădinile micilor producători. În plus, responsabilă de distrugerea producţiei autohtone de cartofi este o bacterie, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. “Pe această plantă, anul trecut, au fost probleme fitosanitare importante. Culegem roadele celor care au importat fără cap, inclusiv agenţi patogeni Bacterul, o boală de carantină”, a spus Valeriu Tabără.

După ce în 2010, cartofii s-au scumpit în medie cu 45%, în primele două luni ale anului 2011, “a doua pâine a românilor” s-a scumpit cu alte 17 procente. În piaţă, cartofii nu costă mai puţin de 3 lei/ kg, iar în marile magazine cei de import sunt şi de trei ori mai scumpi.Nici celelalte recolte de legume autohtone n-au stat mai bine anul trecut. Am avut cu peste 100.000 de tone mai puţin ardei, ceapă, castraveţi, varză sau roşii.

În timp ce alte state europene acordă producătorilor subvenţii de peste 300 euro pe hectarul cultivat, statul român acordă ajutoare de şase ori mai mici. Fără producţie proprie, importurile de legume domină rafturile magazinelor: doar anul trecut importurile de roşii au crescut cu 40%.