În secolul XXI mai există copii care n-au folosit pasta şi periuţa de dinţi!
Stomatologii doljeni se declară îngrijoraţi de starea de sănătate dentară a copiilor din Craiova şi judeţ. În lipsa unei politici de prevenţie a statului, mai ales în mediul rural, unde cabinetele aproape că lipsesc cu desăvârşire, carenţele de educaţie sanitară şi igienă îşi spun cuvântul. Copii de 9-10 ani din comunele Doljului nu au folosit niciodată periuţa şi pasta de dinţi. De un control de specialitate nici nu poate fi vorba. Majoritatea au însă probleme cu dinţii încă de la cele mai fragede vârste. În acest context, a început o campanie de prevenire şi tratare a afecţiunilor dentare, care se adresează elevilor până în clasa a VIII-a.
Demersul aparţine Clubului Rotary Craiova şi este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Asociaţia Studenţilor Stomatologi. Pe parcursul câtorva zile, cadre medicale şi studenţi la Medicină Dentară vor controla stomatologic sute de copii cu vârste de până la 14 ani. Pentru cei diagnosticaţi cu afecţiuni grave, studenţii vor oferi până la sfârşitul semestrului şi tratament gratuit, materialele folosite urmând să fie suportate din punct de vedere financiar chiar de ei. Motivul pentru care a fost pornită o astfel de acţiune este dat de numărul tot mai mare de copii şi adolescenţi diagnosticaţi cu probleme grave de sănătate oro-dentară. Într-o primă fază, beneficiari sunt elevii din Craiova, Filiaşi, Pieleşti, Drăgoteşti, Robăneşti, Cernăteşti, Fratoştiţa, Izvoare, Perişor. În scurt timp însă acestor localităţi li s-ar putea adăuga şi Urzicuţa şi Negoieşti.
„Campania s-a desfăşurat şi anul trecut, în toamnă, când au fost consultaţi 230 de copii. Ideea a venit după ce am discutat cu Clubul Costa Mesa din Statele Unite. Acolo există un român plecat de la Filiaşi, stabilit în California. El a propus un astfel de control, mai întâi, pentru copiii din Filiaşi şi din localităţile învecinate. Am încercat să realizăm un astfel de program cu ajutorul cabinetelor medicale. Apoi ne-a venit ideea cu şcolile. Şi aşa am întâlnit copii care nu au văzut în viaţa lor o pastă de dinţi şi o periuţă”, a precizat Mircea Năstase, vicepreşedintele Clubului Rotary Craiova.
Control stomatologic şi tratament gratuit
Proiectul şi-a propus să ofere acces gratuit copiilor la un control dentar, dar şi informare corespunzătoare privind importanţa igienei dentare şi modul corect în care aceasta se păstrează. Acţiunea beneficiază şi de sprijinul Protecter & Gamble, care pune la dispoiziţia copiilor, în mod gratuit, obiecte necesare igienei dentare şi asigură un curs de informare cu ultimele tehnologii dentare pentru specialiştii care asigură serviciile din cabintele stomatologice.
„Sunt probleme din ce în ce mai grave cu sănătatea dentară şi din cauza lipsei de educaţie şi pentru că apar tipare noi de boli dentare. Noi am mai făcut în oraş campanii de prevenţie, dar în ultima vreme acestea nu s-au mai desfăşurat. Nici la nivel naţional, nici local. Nu există nici un program la nivel naţional de prevenţie. Iar pentru tratamentul cariilor la copii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează într-adevăr, dar foarte puţin. Dacă toţi copiii şi-ar trata dinţii nu ar ajunge banii. Campania, în care suntem implicaţi acum se desfăşoară pe tot parcursul anului universitar. Şi controlul se face cu ajutorul studenţilor, sub supravegherea cadrelor didactice”, a declarat prof. univ. dr. Veronica Mercuţ, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.
Nu au fost niciodată la stomatolog
Ieri, în cadrul acestei campanii de prevenţie, au fost controlaţi 40 de elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, aproape jumătate dintre aceştia fiind depistaţi cu probleme pentru care necesită tratament. Nici unul dintre ei nu a fost până acum la un control de specialitate.
„Am avut copii şi în primul semestru, mai exact în perioada octombrie-decembrie a anului trecut. Toţi au fost din mediul rural. Iar astăzi au venit şi din oraş, clasele a III-a şi a IV-a. Probleme identificate sunt de la cele mai mici la cele mai complicate. Au leziuni dentare pe dinţii temporari, dar, mai grav, aceste carii sunt prezente şi pe dinţii permanenţi. Molarii sunt dinţii permanenţi care nu se mai schimbă şi la cei cu probleme nu am găsit obturaţii, deci la tratamente nu prea se prezintă”, a declarat dr. Marinela Bătăiosu, şef de lucrări în cadrul UMF Craiova.
Alimentaţia, una dintre principalele cauze ale problemelor dentare
Dincolo de aspectele ce ţin de respectarea unor reguli de bază ale igienei dentare, aşa cum ar fi periajul corect sau frecventarea cabinetelor stomatologice, medicii pun afecţiunile dentare şi pe seama alimentaţiei nesănătoase. Specialiştii susţin că pentru prevenire ar fi nevoie de un program naţional, întrucât este necesar creşterea gradului de educaţie, mai ales în şcoli în grădiniţe. Nici părinţii nu ar trebui să lipsească de la astfel de activităţi pentru a înţelege că sănătatea oro-dentară a copilului este foarte importantă. Nu în ultimul rând, este nevoie şi de implicarea autorităţilor în toate aceste demersuri.
„Copiii au fost interogaţi vizavi de alimentaţie şi de igiena personală şi într-adevăr predomină şi alimentaţia bogată în hidrocarburi, deci în fast-food-uri şi dulciuri. Eu am făcut un studiu după ce am văzut toate fişele şi indicele de carie de la copiii noştri. Rezultatele erau oarecum egale cu cele din studiile făcute în 2007, 2008, 2009 în ţările din estul Europei. Am calculat un indice de carie de 3,27, iar, spre exemplu, Germania avea un indice subunitar de 0,9. La ei lucrurile stau altfel, pentru că vorbim de educaţie trebuie spus că germanii îşi duc copiii la control chiar de la apariţia primului dinte temporar”, a mai spus medicul.
Potrivit medicilor stomatologi, periajul dinţilor trebuie să se realizeze de două ori pe zi, dimineaţa, imediat după trezire, şi seara, înainte de culcare, durata fiind cuprinsă între 3 şi 5 minute. Nu contează pasta de dinţi şi nici periuţa, important este să fie efectuate şi mişcările corecte de periaj. Sunt obligatorii şi controalele periodice la medic, cam la 6 luni, mai ales la copiii la care evoluţia carieri dentare este foarte rapidă. Medicii stomatologi spun că pe lângă controlul dentar periodic trebuie asigurată şi o alimentaţie corespunzătoare. Specialiştii susţin că pentru a nu avea probleme cu dinţii este necesară şi o dietă echilibrată
Recent, la nivel european au fost publicate datele Eurobarometrului cu privire la sănătatea dentară. Iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare. Doar 34% din români frecventează cabinetele stomatologice, în timp ce restul nu merg la dentist nici măcar o singură dată pe an. România ocupă ultimul loc în Europa, la acest capitolul sănătăţii orale. Când vine vorba de motivele prin care românii explică absenţa din cabinetele stomatologice, acestea diferă de la un caz la altul. Cei mai mulţi spun însă că preţul ridicat al controalelor şi tratamentului este cel care îi ţine departe de medicii dentişti. În altă ordine de idei, 33% dintre conaţionali recunosc că nu iau în serios problemele dentare, iar 16% au precizat că nu necesită intervenţie stomatologică întrucât poartă proteze dentare.
CARMEN RUSAN şi RADU ILICEANU