Următoarea stație – Casa Cănciulescu din Craiova

0
982

Casa Cănciulescu este un monument istoric de arhitectură din secolul XX. Situată la intersecția dintre str. Simion Bărnuțiu și str. 24 Ianuarie, casa i-a aparținut dr. Mihail Cănciulescu, una din figurile reprezentative ale lumii medicale oltenești din România, iar pentru contribuția lui în dezvoltarea medicinei, autoritățile din Craiova au dat numele doctorului unei străzi din cartierul 1 Mai.

Originar din comuna Poiana Mare, Mihail Cănciulescu s-a născut la data de 22 februarie 1885. Fostul elev al Liceului Carol I din Craiova, Cănciulescu a fost medic intern la sanatoriul Techerghiol, la spitalul din Sinaia și la Spitalele Civile din București și medic extern al Spitalului Brâncovenesc din capitală, după ce a absolvit cursurile Facultății de Medicină din București. A revenit în Craiova, a fost ales bibliotecar la Cercul Medico-Farmaceutic, a devenit medic secundar stagiar al Spitalului Filantropia, ulterior medic primar al secției de copii, medic primar al Secției Medicale și chiar director, a fost numit apoi director al Centrului TBC din județul Dolj, dar a fost și fondatorul revistei „Acta Medica Romana”, el fiind unul dintre promotorii inițiativelor pentru înființarea învățământului medical în Craiova.

Mihail Cănciulescu a primit ordinul Coroana României cu spade și titlul de doctor docent în medicină. Numit membru al ordinului Steaua României a primit Medalia de aur a Fundației Al. Christescu și Premiul Dr. L. L. Russ al Academiei de Medicină, dar și titlul de medic emerit. Tot el a fost președinte al Asociației docenților de la Facultatea de Medicină din București și membru corespondent al Academiei de Medicină din Romania.