Expoziția „Parada mărţişoarelor”, la Muzeul Olteniei

0
365

Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, organizează joi, 7 martie 2019, ora 11.00, la sediul secției din strada „Matei Basarab” nr. 16, vernisajul expoziţiei temporare „Parada mărţişoarelor” – ediția a XI-a.

Vor fi prezentate peste 80 de panouri cu mărțișoare tradiționale realizate de participanții la atelierele de creație ale instituției. Cu această ocazie, vor fi premiate mărțișoarele autentice, reprezentative pentru zona Olteniei, evaluate de un juriu format din artiști plastici și specialiști ai muzeului craiovean.

„Atelierele, desfășurate în perioada 18-22 februarie a.c., s-au bucurat de o largă participare a școlarilor și preșcolarilor din cadrul unităților de învățământ din Craiova și județul Dolj, și și-au propus inițierea copiilor în cultura tradiţională românească, în expresiile si modelele ei”, precizează reprezentanții instituției.

Cei peste 200 de participanți la atelierele creative au aflat de la coordonatorii proiectului cultural, Roxana Deca și Roxana Ilie, povestea meșteșugului intrat în patrimoniul UNESCO în anul 2017 și au reinventat legenda firului alb şi roşu, agăţat odinioară în copacii proaspăt înmuguriţi sau purtat de copii și fete ca bănuţ protector la mâini şi la gât pentru sănătate şi noroc.