Premierul Dacian Cioloş va efectua o vizită la Bruxelles şi Haga

0
250

Premierul Dacian Cioloş va efectua în zilele de 7 şi 8 martie o vizită la Bruxelles pentru a participa la reuniunea UE-Turcia şi la summitul informal al membrilor Consiliului European, pe agendă figurând şi o întâlnire cu secretarul general al NATO, urmată de o deplasare la Haga.

“Vizita la Bruxelles începe luni, 7 ianuarie, cu participarea premierului la dejunul de lucru al şefilor de stat sau de guvern ai ţărilor Uniunii Europene cu Turcia, precum şi la reuniunea informală a membrilor Consiliului European. Discuţiile liderilor Uniunii Europene cu Turcia vor avea la bază evaluarea Comisiei Europene publicată înaintea summit-ului cu privire la stadiul implementării Planului de Acţiune cu Turcia, precum şi rezultatul discuţiilor preliminare cu Turcia la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene. Obiectivul summit-ului este identificarea progreselor în implementarea Planului de acţiune şi ameliorarea substanţială a situaţiei din teren, în special din perspectiva reducerii fluxurilor migratorii şi a combaterii migraţiei ilegale. Reuniunea informală a Consiliului European vizează realizarea unui schimb de opinii asupra rezultatului discuţiilor cu Turcia, precum şi asupra evoluţiilor cu privire la celelalte aspecte ale gestionării migraţiei (evaluarea implementării concluziilor Comisiei Europene din februarie a.c.)”, se arată într-un comunicat la Guvernului.

Marţi, 8 martie, premierul Dacian Cioloş va avea o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prilej cu care vor fi trecute în revistă evoluţiile interne ale Uniunii Europene, cu accent pe situaţia economică, locuri de muncă, criza refugiaţilor, spaţiul Schengen, relaţia Uniunea Europeană – Marea Britanie, Uniunea Energetică. Discuţii se vor axa pe temele externe ale Uniunii Europene, precum vecinătatea estică, Republica Moldova şi Siria.

Programul prim-ministrului român va continua cu o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care vor fi dezbătute aspecte de securitate regională, prezenţa NATO în Estul Europei, regiunea Mării Negre, relaţia strategică UE-NATO. Cu ocazia vizitei sale la Bruxelles, premierul Dacian Cioloş va avea o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Belgia, marţi seara.

“Miercuri, 9 martie, prim-ministrul se va deplasa la Haga, unde va avea un dejun de lucru cu omologul olandez, Mark Rutte, precum şi o întâlnire cu preşedinţii celor două camere legislative ale Parlamentului olandez şi cu membrii Comisiilor pentru afaceri europene. Obiectivul vizitei la Haga este consolidarea relaţiilor bilaterale, cu accent pe dialogul economic şi comercial şi pe diversificarea cadrului de cooperare dintre cele două state. La finalul aceleiaşi zile, premierul Dacian Cioloş va avea o întâlnire cu comunitatea românilor din Olanda”, mai arată sursa citată.