Perspective îngrijorătoare: Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea numărului de locuitori

0
396

Perspectivele pieţei muncii sunt îngrijoratoare, în condiţiile în care datele recente vorbesc despre îmbătrânirea populaţiei şi scăderea numărului de locuitori. Din acest motiv, se impun măsuri rapide precum flexibilizarea pieţei, crearea de locuri de muncă şi atragerea românilor înapoi în ţară. “În contextul schimbărilor demografice care se manifestă la nivel global, scăderile considerabile ale volumului populaţiei reprezintă şi în România un fenomen important. Statistici ale Secretariatului Naţiunilor Unite arată că până în 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. Îmbătrânirea populaţiei este un trend confirmat atât pe plan mondial cât şi în România. Realizând o corelare a scăderii populaţiei cu îmbătrânirea acesteia, perspectiva devine îngrijoratoare”, potrivit unui comunicat al companiei de resurse umane ManpowerGroup România.

„Deficitul de Talente 2011”

În aceste condiţii, corelarea scăderii populaţiei cu îmbătrânirea acesteia este îngrijoratoare. Măsuri care să combată acest fenomen demografic şi care să asigure stabilitatea pieţei muncii din punctul de vedere al disponibilităţii personalului ar trebui să fie adoptate constant. “Mai mulţi factori însă, deşi semnalaţi punctual în ultima perioadă, priviţi în ansamblu relevă o evoluţie complexă. Problema scăderii populaţiei – dificultate de ordin cantitativ – este dublată de o dificultate de ordin calitativ, conform studiului privind Deficitul de Talente 2011, realizat de Manpower Group, care relevă că unul din trei angajatori la nivel global are dificultăţi în acoperirea poziţiilor deschise din cauza lipsei de personal care să deţină competenţele potrivite “, potrivit Manpower.

România- sursă importantă de personal din Europa

Flexibilitatea financiară la nivel organizaţional s-a diminuat sau chiar a dispărut, iar angajatorii au fost nevoiţi să se adapteze acestor noi condiţii. Atributul de “specialist” va rămâne unul cu greutate pe piaţă, date fiind discrepanţele dintre cererea şi oferta de pe piaţa muncii.  Studiul Manpower arata că 53% din angajatorii din România au dificultăţi în ocuparea poziţiilor-cheie din interiorul organizaţiilor lor. Pe de altă parte, mulţi angajaţi calificaţi din România au plecat să lucreze în străinătate, pe pieţe cu nevoi mai mari de personal. Potrivit acestui studiu, România este a doua ţară, dupa Polonia, invocată drept cea mai importantă sursă de personal din Europa. Şi rezultatele provizorii ale recensamantului desfăşurat la finele anului trecut în România confirmă că piaţa muncii locale se apropie de colaps – lipsa strategiilor de motivare a angajaţilor valoroşi duce la decizia acestora de a emigra pe pieţe mai dezvoltate din punctul de vedere al condiţiilor şi beneficiilor profesionale.