Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele PPE: “Eficienţa finanţării UE în domeniul dezafectării centralelor nucleare din noile state membre”

0
373

Marian-Jean Marinescu

Raportul iniţiat de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu referitor la dezafectarea reactoarelor nucleare care folosesc tehnologii învechite, nerespectând astfel normele impuse de Uniunea Europeană, a fost votat, ieri, în cadrul  Comisiei pentru Control bugetar  (CONT) din Parlamentul European. Deputatul european a declarat, referindu-se la situaţia activităţii de dezafectare a centralelor nucleare din Slovacia, Bulgaria şi Lituania, că tratatele de aderare ale celor trei ţări au inclus condiţia de dezafectare a reactoarelor de la Bohunice, Kozloduy şi Ignalina care nu mai îndeplineau condiţiile de siguranţă cerute de normele comunitare.

“Uniunea Europeană a finanţat această activitate cu sume importante, aproximativ 2,8 miliarde de euro din 1999 până în prezent”, a subliniat Marin Jean Marinescu. Raportul cere ca în viitoarele evaluări ale Comisiei Europene şi Curţii Europene de Conturi să se clarifice următoarele aspecte: dacă fondurile alocate de Uniunea Europeană au fost utilizate pentru asigurarea securităţii activităţii de dezafectare, dacă dezafectarea asigură depozitarea în siguranţă a deşeurilor nucleare şi, nu în ultimul rând, dacă mai este necesară finanţarea din fonduri comunitare a acestor activităţi. Raportul a fost adoptat în cadrul Comisiei pentru Control bugetar cu majoritate covârşitoare.