„Atelierul de meşteşuguri”, sprijin pentru artiştii populari

0
372

După doi ani de eforturi pentru revitalizarea tradiţiilor populare, World Vision a  marcat, ieri, la Muzeul Olteniei, încheierea cu succes a programului „Atelierul de meşteşuguri”.  Aproape 300 de meşteşugari  au fost îndrumaţi, în această perioadă, în dezvoltarea afacerilor, 144.000 de lei au fost investiţi în noi ateliere, au fost organizate 11 expoziţii de artizanat, trei asociaţii profesionale locale, două centre regionale de consiliere, un catalog online al meşterilor olteni şi un atelier-pilot de meşteşuguri tradiţionale.

„Atelierul de meşteşuguri” a cuprins aproape 60 de sate din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi şi a fost conceput ca un pachet integrat de cursuri, servicii şi instrumente menite să susţină dezvoltarea şi promovarea meşterilor. În primul an de proiect, peste 150 de olteni, meşteşugari renumiţi şi iubitori ai tradiţiei, au dobândit calificare în ţesătorie manuală şi competenţe de antreprenori.

Pentru a sprijini meşterii aflaţi la început de drum, în comuna doljeană Argetoaia a fost amenajat chiar un atelier – pilot de meşteşuguri populare, dotat cu instrumentele şi materia primă necesare. Concomitent, meşterii au fost ajutaţi să înfiinţeze trei asociaţii profesionale locale în judeţele Olt, Vâlcea şi Dolj. Cadrul juridic protejează interesele artizanilor şi reuneşte eforturile acestora de a-şi dezvolta afacerile. „Scopul proiectului a fost în principal economic – prin meşteşuguri tradiţionale, familiile din mediul rural pot să-şi reducă dependenţa de agricultură şi să-şi suplimenteze veniturile. Meşteşugarii trebuie să profite de priceperea lor. Este în continuare nevoie acută de programe de dezvoltare în mediul rural. Acestea pot aduce mai mult decât agricultură de subzistenţă, înseamnă tradiţii şi obiceiuri care pot fi valorificate”, a declarat Roberto Pătrăşcoiu, managerul proiectului.

299 de meşteri populari au fost sprijiniţi

Nu mai puţin de 299 artişti populari au fost îndrumaţi în dezvoltarea planurilor de afaceri în centrele regionale inaugurate la Râmnicu Vâlcea şi Craiova iar, apoi, 36 dintre ei au fost premiaţi pentru ideile lor. Premiile, în valoare de 144.000 de lei, au făcut posibilă crearea de noi ateliere sau renovarea acelora care nu ofereau condiţii adecvate.

„Acest proiect m-a ajutat nu doar să îmi fac un atelier, m-a ajutat foarte mult sufleteşte, spiritual – acesta a fost ajutorul cel mai mare. Știţi cum e când eşti în impas, singur, când priveşti în jur şi nu vezi pe nimeni care să-ţi dea puterea să continui. Ce am obţinut mai preţios, din experienţa cu World Vision, a fost puterea de a merge mai departe”, a mărturisit artista populară Olguţa Alexandrina Filip.

Ultima fază a proiectului s-a axat pe crearea unor noi pieţe de desfacere şi promovarea online a artizanilor. Astfel, 11 pensiuni din judeţele Dolj şi Vâlcea au găzduit iarna aceasta expoziţii ale obiectelor lucrate de participanţi la „Atelierul de meşteşuguri”. În lunile noiembrie şi decembrie ale anului 2013, peste 8.000 de oameni au ajuns să cunoască îndeaproape arta populară oltenească, prin intermediul catalogului online  www.targuldelasat.ro, lansat de World Vision România cu scopul de a creşte vizibilitatea artizanilor în mediul online. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate – meşterii au primit comenzi de la cei care apreciază artizanatul autentic, dar şi de la companii renumite care i-au contactat pentru colaborări.

O şansă pentru şomerii din mediul rural

Ȋn 2010 şi 2011 aproape unul din doi locuitori apţi de muncă din România rurală nu au avut de lucru, iar şomajul i-a afectat în măsură mai mare pe absolvenţii învăţământului mediu şi primar, arată datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Precara dezvoltare economică a satelor şi absenţa unor structuri locale care să îndrume şi sprijine populaţia în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor sunt doar doi dintre factorii critici care frânează eforturile de dezvoltare ale comunităţilor rurale. În acest sens, World Vision România a creat proiectul „Atelierul de meşteşuguri” pentru a contracara această lacună în oportunităţile de calificare şi integrare pe piaţa muncii a persoanelor din mediul rural.