Primăria Craiova a început reabilitarea unui nou bloc

0
465

Craiovenii care locuiesc în blocul M4, de pe Calea Bucureşti, vor fi printre puţinii din oraş care vor plăti cele mai ieftine facturi la căldură. Imobilul în care aceştia locuiesc este cel de-al doilea din municipiu reabilitat termic, pe exterior şi interior. Specialiştii spun că, după terminarea lucrărilor, facturile lor vor fi cu 30% mai mici decât ale celorlalţi craioveni. 

Blocul M4, de pe Calea Bucureşti, este al doilea imobil care a fost ales de Primăria Craiova pentru a fi reabilitat din punct de vedere termic. Dacă blocul 201E a fost desemnat prin tragere la sorţi, de această dată  imobilul a fost selectat la propunerea primarului Lia Olguţa Vasilescu, după criteriul că este unul dintre cele mai inestetice construcţii de la intrarea în oraş. Ieri, echipele de muncitori au montat schelele pe lateralele blocului şi au început să lucreze la reabilitarea lui. „Eu îmi fac partea mea pe interior, adică schimb distribuţia reţelelor de pe verticală, cum este acum, o aducem pe orizontală, la nivelul fiecărui apartament. De exterior se ocupă altcineva, o firmă privată”, a declarat Nicolae Degeratu, administratorul SC Termo SRL Craiova.

Se foloseşte o nouă tehnologie

Administratorul fostei regii locale a mers, ieri, pentru a inspecta interiorul blocului şi a spus apoi că lucrările nu vor fi de durată. „Nu putem şti cu exactitate când vom termina, depinde de ce găsim în subsol, de starea reţelelor. Oricum, dacă ar fi îndeplinite toate condiţiile şi nu am găsi probleme mari, eu zic că aş putea să-mi termin partea mea în maximum o săptămână”, a declarat Degeratu. Din câte se pare, lucrarea totală ar putea să fie terminată mai repede şi pe exterior deoarece, de această dată, se foloseşte un alt gen de materiale. „Blocul se căptuşeşte cu panouri de tip sandwich care se prind uşor pe pereţii blocului. Nu pot să apreciez cât ar putea să dureze această operaţiune, dar cred că o să meargă mult mai repede decât la primul bloc, cel din Craioviţa Nouă”.

Cu termopanele incluse la pachet

Blocul are patru etaje şi, ca şi cel din cartierul Craioviţa Nouă, va fi reabilitat de la zero, începând cu subsolul şi terminând cu acoperişul. Potrivit autorităţilor, odată cu pereţii exteriori vor fi modernizate şi balcoanele, acestea fiind considerate o zonă importantă pe unde au loc pierderile de energie. Terasele care sunt deschise vor fi şi aici izolate cu termopane. Casa scării va fi şi ea reabilitată. Însă cea mai importantă lucrare pare să fie cea de reconfigurare a reţelelor de utilităţi, pentru apă şi căldură, care alimentează apartamentele. „Aşa cum am făcut şi în Craioviţa, vom aduce conductele până la uşa apartamentului. Vom monta acolo câte un contor care va măsura consumul strict pe familie. Într-adevăr, e o lucrare migăloasă la executare, dar odată ce o vom face va fi mai bine şi pentru locatari, şi pentru noi să contorizăm consumul din fiecare apartament”, a mai spus Degeratu.

Locatarii nu vor plăti nimic din buzunar

Blocul 201E din Craioviţa Nouă a costat în jur de 60.000 de euro, bani în care au intrat atât reabilitarea exterioară, cât şi reconectarea reţelelor. Administratorul Nicolae Degeratu susţine că, şi de această dată, valoarea lucrărilor se va învârti în jurul aceleiaşi sume. „Numai partea mea mă va costa în jur de 30 sau 40 de milioane de lei pe apartament. La celălalt bloc, s-au cheltuit în jur de 200 de milioane de lei pe apartament, ceea ce înseamnă că o să ne îndreptăm spre acelaşi total, cu tot cu ce se cheltuieşte pentru îmbrăcarea exteriorului”. Potrivit autorităţilor, şi acest proiect este unul experimental, ca urmare locatarii nu vor scoate nici un ban din buzunar pentru a contribui la aceste lucrări. Administratorul SC Termo SRL a precizat că o mare parte din banii care se folosesc la acest bloc sunt asiguraţi din sponsorizările făcute de câteva firme de construcţii.

Facturile la căldură vor fi primele influenţate

După terminarea lucrărilor, locatarii vor testa dacă le scad sau nu facturile la întreţinere. Potrivit autorităţilor, consumul de gigacalorii ar trebui să scadă mult ca urmare a lucrărilor de izolaţie exterioară. Specialiştii susţin că panourile care se montează pe exterior asigură o protecţie foarte bună, motiv pentru care confortul termic se va simţi în apartamente. „Se va întâmpla ce s-a întâmplat şi cu blocul din Craioviţa: va fi un consum mai mic de gigacalorie. Şi atunci, automat, şi facturi mai mici”, a menţionat Degeratu. La blocul 201E, conducerea fostei regii de termoficare a raportat un consum de 8 gigacalorii pe luna noiembrie, faţă de 12 gigacalorii care se consumau în perioada în care blocul nu era reabilitat. Cumulat cu consumul de apă, a rezultat că locatarii de aici au plătit facturi mai mici cu 30% decât până acum, acelaşi procent fiind avansat şi pentru imobilul de pe Calea Bucureşti.