Acuzaţii de malpraxis la Spitalul Filantropia Craiova / În stare critică la Terapie Intensivă, după o operaţie de cezariană

1
290
Marian Ionescu

Din nou acuzaţii de malpraxis la adresa unor medici din Craiova. De această dată familia unei tinere de 26 de ani, din comuna doljeană Coşoveni, îi acuză pe medicii de la Spitalul Municipal Filantropia de neglijenţă, întrucât a ajuns sănătoasă în spital, a născut prin cezariană o fetiţă, iar în acest moment se zbate între viaţă şi moarte la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Oamenii sunt supăraţi şi pe medicii de la Spitalul de Urgenţă, unde tânăra a ajuns pe 26 ianuarie, pentru că nu le spun exact diagnosticul acesteia. În timp ce pacienta este ţinută în viaţă de aparate, conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova spune că starea ei este critică şi se fac toate eforturile pentru ea, iar reprezentanţii spitalului Filantropia susțin că nu ştiu cum s-a îmbolnăvit tânăra şi aşteaptă rezultatele analizelor. Familia ei aşteaptă însă un răspuns, pe holul de la Terapie Intensivă, unde oamenii şi-au petrecut ultimele zile şi nopţi, rugându-se ca femeia, care mai are acasă o fetiţă de doi anişori, să se facă bine.

Obosiţi de zilele şi nopţile petrecute pe holurile spitalelor şi simţind nevoia unor răspunsuri, membrii familiei unei tinere de 26 de ani, din comuna doljeană Coşoveni, au anunţat, duminică seara, că se vor adresa autorităţilor şi vor depune plângere împotriva medicilor pentru malpraxis. Asta după ce, în urmă cu aproximativ două săptămâni, mai exact pe 21 ianuarie a.c., Adriana Victorina Buzatu, de 26 de ani, a suferit o operaţie de cezariană. Tânăra a ajuns bine în spital, ba chiar îşi făcuse toate analizele care arătau că este într-o stare de sănătate bună, după cum au declarat membrii familiei sale, lucru constatat şi recunoscut, ieri, şi de reprezentanţii Spitalului Municipal Filantropia. Ceva s-a întâmplat însă după operaţia de cezariană, în urma căreia s-a născut o fetiţă. Deşi era sub tratament, după cum susţin medicii de la Filantropia, tânăra mămică a început să se simtă tot mai rău, astfel că, pe 26 ianuarie a.c., a fost solicitată o ambulanţă, Victorina fiind trimisă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Medicii de aici spun că a fost adusă într-o stare atât de gravă încât putea muri, aşa că a fost dusă urgent la Clinica de Terapie Intensivă, i s-a făcut traheoctomie şi respiră, acum, cu ajutorul aparatelor. A fost sedată şi i s-a indus coma pentru a suporta tuburile, iar rudele ei, când au auzit de comă s-au speriat şi mai tare.

Tatăl tinerei a povestit, cu lacrimi în ochi, că a dus-o sănătoasă la spital, să nască, pentru că îşi dorise foarte tare un al doilea copil, iar acum, nici medicii care au operat-o, nici cei de la Spitalul de Urgenţă, nu vor să le spună adevărul: „Fata mea şi-a mai dorit încă un copil. Şi-a făcut toate analizele şi i-au ieşit bine. Sunt convins că pe masa de operaţie s-a întâmplat ceva, însă nimeni nu vrea să ne spună adevărul. A început să se simtă rău imediat după operaţie, iar acum este în comă… Mai are acasă o minunăţie de fetiţă de doi anişori, iar în spital încă una (n.r. – fetiţa născută pe 21 ianuarie a.c.). O să merg până în pânzele albe, iar medicii care mi-au operat fata de cezariană vor plăti”, a spus, printre lacrimi, Marian Ionescu, tatăl fetei, adăugând că vrea să ştie şi el ce diagnostic are fiica sa, pentru că nici măcar atâta lucru nu li s-a spus.

Aceleaşi reproşuri la adresa medicilor le-a avut şi naşul tinerei, Dorel Sandu: „De opt zile a fost transferată la Spitalul de Urgenţă Craiova şi nu spune nimeni un diagnostic, să ştim şi noi ce are. Am cerut să o ducem la un spital din Bucureşti, dar nu ne-au lăsat. Doctorii care au operat-o de cezariană sunt de vină şi o să depunem plângere la Parchet împotriva lor”.

Pacienta este în stare critică

Florin Petrescu

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova spun că ei nu se pot pronunţa cu privire la operaţia de cezariană şi ce s-a petrecut cu pacienta anterior datei de 26 ianuarie, când a fost adusă în Urgenţă şi că a fost consultată de medici de diferite specialităţi pentru a se stabili diagnosticul. La un moment dat, tânăra a fost suspectată şi de gripă porcină (AH1N1), lucru infirmat de analizele care i s-au făcut, după cum a declarat, ieri, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu. Acesta a mai explicat faptul că pacienta este, într-adevăr, în stare foarte gravă şi că se poate spune că este într-o comă indusă cu sedative pentru a putea suporta ventilaţia artificială, întrucât nu poate respira singură. Cu privire la diagnostic, după mai bine de o săptămână de investigaţii, tot ce se ştie cu exactitate este că suferă de o infecţie pulmonară severă. Cât despre transfer într-o altă unitate medicală din ţară, variantă avansată de rudele tinerei, nu se pune problema, pentru că acest lucru ar pune viaţa pacientei în pericol.

„Tânăra a fost adusă pe 26 ianuarie, în stare critică, cu dureri foarte mari, a fost internată iniţial cu insuficienţă respiratorie severă, s-a stabilit apoi că este o stare septică şi a fost sedată şi pusă pe oxigen, la Terapie Intensivă. A fost consultată de medici de la toate disciplinele, s-a verificat dacă are AH1N1, variantă infirmată după analize, ce pot să vă spun eu este că se face absolut totul pentru ea, primeşte toate medicamentele necesare, însă starea sa rămâne critică”, a declarat, ieri, Florin Petrescu. Întrebat dacă se putea şti înaintea operaţiei de cezariană despre infecţia pulmonară, directorul Spitalului de Urgenţă Craiova a spus că „nu vreau să fac astfel de afirmaţii”.

Medicii de la Filantropia se disculpă

Mădălina Enăchescu

Familia Victorinei Buzatu susţine că i s-au făcut toate analizele cu zece zile înainte de naştere şi rezultatele au fost bune, astfel că ei sunt convinşi că s-a îmbolnăvit în spital. De altfel, şi purtătoarea de cuvânt a Spitalului Municipal Filantropia din Craiova a confirmat că tânăra era clinic sănătoasă pe 21 ianuarie, când s-a internat pentru naştere.

„Pacienta s-a internat pe 21 ianuarie, în jurul orei 8.00, cu o sarcină de 34 de săptămâni, iar la 9.25 s-a luat decizia efectuării operaţiei de cezariană pentru că prezenta uter cicatricial. A  născut o fetiţă, iar evoluţia ei a fost favorabilă până pe 26 ianuarie, când starea pacientei s-a înrăutăţit brusc, deşi era sub tratament cu antibiotic şi anticoagulant”, a declarat Mădălina Enăchescu, purtător de cuvânt al Spitalului Filantropia. La întrebări repetate, purtătoarea de cuvânt a unităţii medicale a recunoscut că pacienta „era clinic sănătoasă” când s-a internat pentru naştere. Cât despre vreo anchetă internă pentru a verifica dacă este sau nu vorba de neglijenţă a medicilor care au operat-o sau pentru a stabili ce a dus la înrăutăţirea stării tinerei mămici, nici o vorbă…  Mădălina Enăchescu a mai precizat însă că „se vor face toate analizele şi vom colabora cu autorităţile competente pentru lămurirea situaţiei şi o să vedem dacă e vorba de malpraxis sau nu”.

1 COMENTARIU

  1. Dacă vei muri în noaptea asta unde vei merge? Vei merge în rai sau în chinul veşnic al iadului? . Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima. – spune Dumnezeu în Biblie -Ieremia 29:13. Căutaţi pe Dumnezeu, căci doar cine ÎL cunoaşte personal va fi mântuit. Dacă nu ştiţi cum să ÎL căutaţi citirea Bibliei vă va ajuta ( pe internet se găsesc o serie de siteuri unde se poate citi Biblia în limba română).

Comments are closed.