Peste 20.000 de doljeni bolnavi de cancer

0
491

Cancerul afectează din ce în ce mai mulţi doljeni, iar cele mai recente statistici ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj nu fac decât să confirme acest lucru. În prezent, peste 20.000 de doljeni se luptă cu această boală necruţătoare. În fiecare lună, în evidenţele spitalelor craiovene apar mai mult de o sută de noi cazuri. Pe lângă suferinţele provocate de boală aceştia trebuie să îndure şi lipsurile unui sistem sanitar care, în ultimii ani, s-a confruntat cu serioase probleme în ceea ce priveşte asigurarea medicamentelor pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.   

În judeţul Dolj se află în evidenţă peste 20.000 de pacienţi cu afecţiuni tumorale, anual fiind înregistrate în jur de 2.000 de cazuri noi, pe primele locuri situându-se cancerul bronhopulmonar, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de prostată şi cancerul de piele.

Datele statistice din ultimii ani, plasează România printre ţările situate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Există o tendinţă de creştere a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban si rural, mai ales în rândul bărbaţilor.

Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată că la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem. La femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital, de cancerele colorectal, bronhopulmonar şi bolile maligne de sistem.

Unul din opt decese – provocat de cancer

Cancerul determină, la nivel mondial, unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar specialiştii avertizează că fără îmbunătăţiri majore, multe din cancerele care pot fi prevenite sau vindecate vor continua să ucidă. De altfel, se estimează că 40% din cancere pot fi prevenite.

În egală măsură, potrivit medicilor, riscul de cancer  poate fi redus prin câteva măsuri simple. Printre acestea, o alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare şi protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.

Asigurarea citostaticelor rămâne o problemă

Pe lângă suferinţele provocate de boală, pacienţii îndură şi lipsurile din sistemul de Sănătate. Chiar autorităţile sanitare au anunţat că întâmpină în continuare dificultăţi în asigurarea medicamentelor destinate pacienţilor cu cancer. Până în prezent, cele mai mari probleme, în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu medicamente oncologice, au fost legate de acele produse farmaceutice care fie nu se mai produc, fie nu mai prezintă interes comercial pentru distribuitori. Fondurile necesare pentru asigurarea medicamentelor oncologice specifice, necesare tratamentului bolnavilor cu afecţiuni oncologice, sunt asigurate în cadrul Programului naţional de oncologie. În proiectul de buget pentru anul 2013, sumele alocate depăşesc un milion de lei. În plus, începând cu luna martie a acestui an, finanţarea programului va fi transferată la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), având în vedere specificul curativ al acestuia.

Potrivit autorităţilor sanitare, spitalele au fost periodic informate, bilunar, cu privire la stocurile de medicamente oncologice existente la Compania UNIFARM. Compania a transmis adrese tuturor spitalelor publice privind stocurile existente şi modalitatea de contractare.

800.000 de euro pentru rezolvarea crizei de medicamente

Săptămâna trecută, autorităţile sanitare anunţau că, după aprobarea bugetului pe anul 2013, Ministerul Sănătăţii va propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o sumă cuprinsă între 500.000 şi un milion de euro, pe care Compania UNIFARM să o utilizeze în achiziţionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului financiar între plata făcută la furnizor, în avans, la cumpărare sau la 30 de zile, şi decontarea serviciilor medicale de către casele de asigurări la 210 zile.

În încercarea de a găsi o soluţie în aprovizionarea spitalelor cu medicamente oncologice, Ministerul Sănătăţii propune, totodată, reevaluarea şi aplicarea protocoalelor terapeutice. Oficialii din Ministerul Sănătăţii au mai propus organizarea de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare, precum şi încheierea de acorduri-cadru pe doi ani, de către Ministerul Sănătăţii şi de contracte subsecvente anuale, de către unităţile sanitare. Guvernul a decis să împrumute 800.000 de euro din Trezorerie pentru a rezolva această criză.