Tinerii muzicieni români se pot înscrie la preselecţia pentru Orchestra Europeană de Tineret

0
159
Vladimir Ashkenazy, dirijor şi pianist: „EUYO oferă o experienţă nepreţuită pentru viitoarea generaţie de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost şi va fi mereu o orchestra unică”.

Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani mai au timp de o lună posibilitatea de înscriere pentru a participa la selecţia anuală pentru Orchestra Europeană de Tineret (European Union Youth Orchestra). Se pot înscrie în concurs şi tinerii muzicieni care au cetăţenie română, indiferent de ţara în care locuiesc.

În România, preselecţia – organizată de ARTEXIM şi Institutul Cultural Român – va avea loc pe 10 februarie a.c., la Bucureşti, data-limită de înscriere fiind 3 februarie. Mai multe informaţii privind condiţiile de participare se pot obţine la tel. 021.317.8081 sau artexim@rdslink.ro. În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2011, trei muzicieni români au fost selectaţi: Andrei Mihailescu (contrabas), Adrian Dima şi Ana Popescu-Deutsch (vioară).

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională. Prin concertele şi turneele susţinute în întreaga lume şi prin nivelul excepţional de pregătire a muzicienilor, EUYO a devenit una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

EUYO susţine în general două turnee anuale, primăvara şi toamna, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. În anul 2012/2013, sub conducerea artistică a lui Vladimir Ashkenazy şi avându-i la pupitru pe Gianandrea Noseda şi Eric Stern, EUYO va susţine turnee în Austria, Italia, Spania, Scoţia, Germania, Olanda, Polonia şi Elveţia. Lista de evenimente a EUYO include şi participarea la Olimpiada Culturală Londra 2012, în programul New Music 2012.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară membră a Uniunii Europene. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiţii pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO oferă şansa unei experienţe profesionale unice pentru tinerii instrumentişti care îşi doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experienţa marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeştri îi pregătesc pentru o carieră internaţională de succes. Peste 90% din membrii EUYO ajung muzicieni profesionişti de marcă, cei mai mulţi dintre ei găsindu-şi cu uşurinţă locul în orchestrele de prim rang ale Europei.