Evenimente omagiale de Ziua Culturii Naţionale – ziua naşterii lui Mihai Eminescu

0
434

Academia Română va organiza, pe 15 ianuarie, de ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA), un triplu eveniment omagial la Bucureşti, a anunţat acad. Eugen Simion, preşedintele FNSA. „La Academie va avea loc, dimineaţa, o sesiune omagială, iar seara, la Ateneul Român, un concert şi o expoziţie dedicate poetului naţional”, a spus fostul preşedinte al prestigiosului for de cultură.

Craiovenii, invitaţi la concert, la expoziţii de carte şi de arte plastice

La Craiova, dedicat Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu va fi un concert susţinut vineri, 13 ianuarie, ora 19.00, la Filarmonica „Oltenia”, de Corala Academică a instituţiei, condusă de dirijorul Manuela Enache. Invitată este actriţa Alexandra Velniciuc, iar Corina Stănescu va asigura acompaniamentul la pian. Vor fi interpretate lucrări precum „Floare albastră” de Vasile Spătărelu, „Sara pe deal” de Vasile Popovici, „Revedere” de Dumitru Georgescu-Kiriac, „Serenada” de Tudor Flondor, „Trei valsuri pe versuri de Mihai Eminescu” de Vasile Timiş, „Ce te legeni, codrule?” de Gheorghe Scheletti ş.a. Doritorii îşi pot procura bilet pentru concert de la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Dedicată acestui eveniment reprezentativ pe plan naţional şi personalităţii eminesciene va fi şi o expoziţie de cărţi şi documente organizată la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. Totodată, vineri, 13 ianuarie, după-amiaza, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” se va deschide o expoziţie de artă plastică realizată de membrii Cercului de arte plastice „Junior Art” care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, vernisajului urmându-i un miniprogram de recitări. De asemenea, şi alte instituţii de cultură şi învăţământ – printre care Şcoala cu clasele I-VIII nr. 37 „Mihai Eminescu” – vor desfăşura în această perioadă programe de manifestări cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Proiectul de lege, adoptat după modelul altor ţări europene

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat şi el aceasta iniţiativă, iniţiatorii susţinând că există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, ziua culturii a fost fixată în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia – în ziua de naştere a lui Luis de Camoes. Mai mult, autorităţile din Republica Moldova au hotărât deja ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

„Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că, în Italia, de ziua lui Dante în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc.”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor. Prin această lege, posturile publice de radio şi televiziune sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul.