Problemele de sănătate cu care se confruntă doljenii sunt bolile de inimă, diabetul, tumorile, ciroza şi alte hepatite cronice, tulburările mentale şi de comportament, BPCO, boala ulceroasă şi bolile cerebro-vasculare. Este concluzia ce se poate desprinde din Raportul stării de sănătate a comunităţii pe anul 2016, publicat de DSP Dolj la sfârşitul săptămânii. Statisticile confirmă şi procesul de îmbătrânirea demografică: în mod constant numărul populaţiei vârstnice fiind în creştere, concomitent cu o scădere a numărului tinerilor.
Pe primele trei locuri se situează decesele cauzate de boli ale aparatului circulator, tumori, boli şi ale aparatului digestiv. Mediul urban copiază acelaşi model pe primele trei locuri, însă pentru mediul rural locul trei este ocupat de decesele survenite prin bolile aparatului respirator.
Localităţi cu populaţie îmbătrânită, natalitate scăzută, mortalitate crescută şi spor natural negativ (localităţi cu probleme demografice) sunt Gogoşu, Măceşu de Jos, Terpeziţa şi Măceşu de Sus.
Speranţa de viaţă la naştere în judeţul Dolj a fost 76,61 ani
Durata medie a vieţii în judeţul Dolj, în 2016, a fost 74,58 ani, mai crescută la sexul feminin 78,15 ani (sexul masculin 71,12 ani) şi în mediul urban 76,77 ani (mediul rural 72,15 ani), valori în creştere faţă de anul precedent. Speranţa de viaţă la naştere în judeţul Dolj a fost 76,61 ani.
Numărul persoanelor cu handicap înregistrate a fost 16.725, în creştere faţă de anul precedent. Au predominat adulţii în procent de 88,48 %, dintre persoane 26,10% sunt cele aparţinând tipului fizic, urmate de tipurile mintal (22,71 %) şi somatic (15,55%). 97,75% au fost neinstituţionalizate, iar 57,70% sunt din mediul urban.
Natalitatea este în scădere faţă de anul precedent însă valoarea înregistrată în Dolj este mai mare decât cea înregistrată la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, dar mai mică decât valoarea înregistrată la nivel naţional.
Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică
O problemă de sănătate este tuberculoza, considerată un adevărat barometru al nivelului de trai al populaţiei. În doar un an, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 514 cazuri noi de tuberculoză, numărul celor aflaţi în evidenţă cu această afecţiune ajungând la 738. În plus, 11 persoane au decedat din cauza acestei boli. În 2016, România a avut cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), cu aproximativ 20% din cazurile de TB raportate în UE, în condiţiile în care deţine doar 4% din populaţia UE.
În România 1.100 de persoane mor anual de TB şi alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active. În aceste condiţii, tuberculoza reprezintă una din problemele prioritare de sănătate publică, iar obiectivul major al autorităţilor sanitare îl constituie oprirea cât mai rapidă a răspândirii infecţiei în rândul populaţiei, prin diagnosticarea cât mai promptă a tuberculozei la persoana simptomatică şi tratarea ei până la vindecare.
Probleme de sănătate pentru judeţul Dolj pot fi considerate din punct de vedere al indicelui de evidenţă următoarele afecţiuni: hipertensiunea arterială, diabetul, cardiopatia ischemică cronică, tumorile, ciroza şi alte hepatite cronice, tulburările mentale şi de comportament, BPCO, boala ulceroasă şi bolile cerebro-vasculare.
Morbiditatea prin boli transmisibile situează pe primele locuri infecţiile acute căi respiratorii superioare, infecţiile acute căi respiratorii inferioare, pneumonia acută virală, varicela şi giardioza. Ca o concluzie generală anul 2016 s-a caracterizat prin patologie preponderent respiratorie şi digestivă.
Structura morbidităţii spitalizate pe afecţiuni situează pe primele locuri bolile aparatului respirator, bolile aparatului digestiv, bolile aparatului circulator.
Frecvenţa spitalizării în 2016 a fost 23,2%, în scădere faţă de anul 2015.