Săptămâna trecută, la Liceul Teologic Adventist din Craiova a avut loc un eveniment cultural vibrant, cu scopul de a evoca ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea naţională a românilor, şi eforturile militare şi politico-diplomatice depuse de naţiunea română pentru îndeplinirea acestui ideal.
Evenimentul aniversar s-a bucurat de prezenţa vicepreşedintelui Asociaţiei „Tradiţii Ostăşeşti”, dr. Gheorghe Claudiu Vulpan, care a binevoit să le „predea” cu multă pasiune, blândeţe şi dăruire, elevilor de la Liceul Teologic Adventist o lecţie specială de istorie, prezentându-le din colecţia personală: arme de foc, arme albe, brevete, hărţi, fotografii, tabachere, ceasuri, unelte de săpat tranşee şi multe alte accesorii militare, specifice Primului Război Mondial.
Uniformele militare, momentul culminant
Punctul culminant al întâlniri dintre tineri şi reprezentantul Asociaţiei mai sus menţionate a fost atins atunci când au fost prezentate uniformele militare purtate de ostaşii noştri în aceea perioadă . „Am avut prilejul să vedem cum arată în realitate o uniformă a unui soldat din Primul Război Mondial. Soldatul a făcut parte din Regimentul 1 Vânători, înfiinţat la Craiova. Totodată, ne-a fost prezentată o uniformă de cavalerist a Regimentului 9 Roşiori, regiment care a şarjat la Robăneşti în judeţul Dolj şi vorbim desigur, de Primul Război Mondial”, a explicat unul dintre elevii prezenţi la manifestare, profund emoţionat.
Pe timpul desfăşurării evenimentului au rulat imagini inedite cu activităţile Asociaţiei „Tradiţii Ostăşeşti” ce au avut ca scop manifestările de reconstituire a unor evenimente istorice renumite precum: bătălia de la podul de peste Jiu, Şarja de la Robăneşti şi luptele din Pasul Vulcan, derulate cu ocazia manifestărilor prilejuite de Comemorarea Centenarului.
„Tradiţii Ostăşeşti”, măreşte efectivul
Asociaţia„Tradiţii Ostăşeşti” reconstituie armata română începând cu secolul al XIX-lea (Alexandru Ioan Cuza şi Războiul de Independenţă până la al doilea Război Mondial) prilej cu care ne-au fost dezvăluite intenţiile Asociaţiei, Filiala Oltenia, de a recruta membri noi, dornici să împărtăşească rigorile vieţii cazone, frumuseţea istoriei, precum şi trăirile dramatice ale armatei române în lupte şi tranşee, doritorii beneficiind de tot suportul informaţional.
Printre invitaţi, s-au numărat personalităţi culturale venite pentru a ne împărtăşi din experienţele domniilor lor: prof. Traian Dorobanţu, Inspector Şcolar pentru Istorie, conf. univ. dr. Constanţiu Dinulescu de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, col (r) Marinel Florescu – preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Dolj „Fraţii Buzeşti”, prof. dr. Nicolae Marinescu, directorul Editurii Aius şi a revistei de cultură „Mozaicul” şi prof. Lucian Răcilă, directorul departamentului „Educaţie” din cadrul Conferinţei Oltenia a Bisericii AZS.
Evenimentul s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor şi a tuturor participanţilor , plecând îmbogăţiţi,câştigând o privire asupra propriei cunoaşteri şi înţelegeri. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!