Întrevederea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu ministrul Forțelor Armate din Franța, Sébastien Lecornu

0
157

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, ieri, la Palatul Victoria, cu ministrul Forțelor Armate din Franța, Sébastien Lecornu.

Cu această ocazie, au fost discutate elementele concrete din cadrul Parteneriatului Strategic româno-francez, care a cunoscut o aprofundare rapidă în ultimele luni, după asumarea de către Franța a statutului de națiune cadru pentru Grupul de luptă din România, precum și în contextul elementelor de descurajare și apărare din agenda NATO, conform conceptului strategic adoptat la Madrid, în această vară, care se concentrează pe nevoile de securizare a Mării Negre.

Premierul României a mulțumit părții franceze pentru decizia promptă și oportună de a deplasa capabilități militare în țara noastră, constând în militari și tehnică de luptă, inclusiv blindate de infanterie, tancuri și sistemul anti-aerian MAMBA.

Ministrul Forțelor Armate din Franța a anunțat decizia de dislocare a unei escadrile de avioane de vânătoare RAFALE, în executarea misiunilor de poliție aeriană în România.

În cadrul dialogului, au fost prezentate, în detaliu, evoluțiile și situația din regiune, în contextul agresiunii ruse în Ucraina. Totodată, au fost analizate consecințele asupra securității militare, energetice, alimentare, care au generat instabilitate statelor din regiune, în primul rând, Republicii Moldova. Cei doi oficiali și-au exprimat preocuparea pentru tulburările sociale și politice gestionate de Guvernul pro-european de la Chișinău și au manifestat susținerea pentru Republica Moldova.