“Bătaie” mare pe posturile de conducere în învăţământul preuniversitar doljean

0
580

În Dolj, este “bătaie” mare pentru posturile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar. Sunt cazuri în care unii candidaţi şi-au depus 30 de opţiuni. La nivelul judeţului sunt depuse 697 de opţiuni depuse,  de cei 234 de candidaţi, mai multe fiind înregistrate doar în Bucureşti – peste 900. Sunt vacante 191 de posturi de director şi 66 de director – adjunct.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a centralizat datele şi le-a şi publicat. Conform situaţiei întocmite, cea mai mare concurență este în municipiul Craiova. Astfel, cel mai mare număr de candidaţi este pentru funcţia de director al Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova, pentru care şi-au depus dosarul 14 cadre didactice. Totodată, pentru funcţiile de director din cadrul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Dumitru” din Craiova, Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, Grădiniţei „Voiniceii”, Grădiniţei „Floare Albastră” sunt câte 11 candidaţi pe loc. Sunt nouă candidaţi pentru funcția de director adjunct la Şcoala Gimnazială „Elena Farago” şi Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” . La Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” din Craiova, Şcoala „Anton Pann” sunt câte opt candidaţi pentru funcţia de director. Câte șapte candidaţi pentru funcţiile de director adjunct la Şcoala „Macedonski”, Liceul „Tudor Arghezi”, Grădiniţa „Sfânta Ana”, Grădiniţa „Eden” şi câte șase candidaţi sunt pentru funcţiile de director şi director adjunct la Şcoala „Decebal”, se regăsesc în situaţia centralizată. Tot potrivit centralizatorului, sunt câte șapte candidaţi sunt pentru posturile de director la şcolile gimnaziale din oraşul Segarcea şi comunele Siliştea Crucii, Vârvoru de Jos, Leu şi Leşile, câte patru candidaţi sunt la şcoala din comuna Podari, câte trei candidaţi la şcolile din comunele Predeşti, Fărcaş, iar pentru şcolile din comunele Valea Stanciului, Teslui, Tălpaş, Seaca de Câmp, Rast, Radovan, Malu Mare, Maglavit, Işalniţa, Dobroteşti, Liceul teoretic „Gerge St.Marincu” din Poiana Mare sunt câte doi candidaţi. Câte un candidat pentru postul de director se înregistrează la şcolile din Seaca de Pădure, Sadova, Rojişte, Pieleşti, Piscu Vechi, Orodel, Ostroveni, Murgaşi, Mîrşani, Măceşu de Sus, Măceşu de Jos, Lipovu, Întorsura, Gogoşu, Goicea, Giubega, Gighera, Carpen, Caraula, Bucovăţ, Breasta, Bistreţ. La Şcoala Gimnazială Filiaşi unde, la începutul anului şcolar, a fost un protest al cadrelor didactice în semn de nemulţumire faţă de decizia ISJ Dolj prin care nu a mai fost prelungit mandatul fostului director, sunt doi candidaţi pentru director şi trei pentru director adjunct. în ceea ce priveşte colegiile din Craiova, cea mai mare concurenţă este pentru postul de director al Colegiului Naţional „Carol I”, unde sunt șapte candidaţi, iar la Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu” sunt șase candidaţi. La Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” şi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” sunt câte patru candidaţi pe loc, iar la Colegiul Naţional „Elena Cuza” este un candidat pentru postul de director şi 11 pentru director adjunct.

Ce va urma

Conform metodologiei, până pe 10 noiembrie trebuie constituite comisiile pentru proba de interviu care va avea loc în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie, iar 12 noiembrie va fi afişat graficul de desfăşurare a acesteia. Durata interviului va fi de 60 de minute pentru fiecare candidat, structurată în trei etape. Astfel, prima va dura 25 de minute, timp în care candidatul va susţine strategia de dezvoltare a unităţii de învăţământ pentru care a optat (cei care au 30 de opţiuni cum vor proceda?). Cea de-a doua, de maximum 20 de minute, este destinată pregătirii şi prezentării modalităţii de rezolvare a situaţiilor problemă, iar ultima – 15 minute – destinată evaluării competenţelor digitale.