Ministrul Stroe (PNL): Să aducem copiii înapoi la sport reprezintă un „plan de ţară”

0
4675

La împlinirea unui an de mandat, craioveanul Ionuţ Stroe, Ministrul liberal al Tineretului şi Sportului în Guvernul Orban, ne-a oferit un scurt interviu despre proiectul pe care îl consideră „de suflet”: aducerea tinerilor şi copiilor înapoi pe terenul de sport. Am vorbit cu acesta şi despre cum România putea rata organizarea Euro2020, dar şi despre cum Planul de Reconstrucţie al UE poate duce la o renaştere a sportului în România şi a activităţii de tineret.

 

Rep: Cum arăta sportul la preluarea mandatului, acum 1 an?

Sub guvernările PSD, sportul a ajuns o ruină, copiii nu mai merg la sport, suntem în top în Europa la obezitate în rândul tinerilor, şi s-a ajuns la un record negativ de copii legitimaţi în cluburi, mai mic decât numărul de sportivi adulţi legitimaţi. De aceea,să aducem copiii înapoi la sport reprezintă pentru mine şi pentru acest guvern un veritabil „plan de ţară”.

 

Rep: Ce acţiuni vizaţi pentru revitalizarea sportului de masă?

Am luat prima măsură concretă din ultimii cel puţin 10 ani, de a susţine direct şi în mod real copiii să vină către sport. Le-am oferit un voucher de 300 de lei pentru a-şi putea cumpăra echipament sportiv. Este o campanie în care ne ajută şi mari sportivi români, o campanie care este, de fapt, un pretextpentru a readuce tinerii şi copiii la sport. Programul se derulează deja, în ciuda pandemiei care pune piedici serioase sportului. Sperăm să aducem cel puţin 30.000 de copii nou legitimaţi în cluburi.Şi până la 100.000 în următorul an.

 

Rep: Aţi fost la Craiova pentru a anunţa investiţii în bazele sportive, există un plan mai amplu pentru acest domeniu?

Da, la Craiova vom întregi baza sportivă existentă prin realizarea unui bazin ultra-modern în locul în care a fost Ştrandul Tineretului, un proiect de câteva milioane de euro.Sunt în derulare şi reparaţii capitale la Sala Voinţa şi la sălile de sport ale Clubului Sportiv Municipal, săli în care s-au născut mari performanţe ale sportivilor noştri.

În plus, există şi un Plan de Reconstrucţie propus de Uniunea Europeană alături de bugetul multianual, prin care vor veni, în următorii 7 ani, în total,80 de miliarde de euro în România. Este un adevărat nou „Plan Marshall”din care vom finanţa,între altele, şi modernizarea bazelor sportive şi a celor pentru tineret. Sportul şi domeniul de tineret pot renaşte cu aceşti bani. Pentru bazele de tineret pregătim deja proiecte care merg spre 117 millioane de euro, din fonduri europene şi prinCompania Naţională de Investiţii. Pe zona de sport, avem pregătită o schemă de ajutor de 180 de milioane de euro, cu granturi de 200 de mii de euro pentru cluburi, începând de la anul, care să fie utilizaţi ca investiţii în infrastructura proprie.

 

         Rep: EURO2020 s-a amânat pentru iunie 2021, suntem pregătiţi să-l organizăm?

Da, Guvernul PNL a salvat organizareaEuro2020 pentru că,acum 1 an totul era amânat, întârziat. Am reuşit să ducem la final construcţia stadioanelor din Bucureşti (Ghencea, Arcul de Tirumf), să terminăm linia ferată Gara de Nord – Otopeni şisă avansăm cu lucrările la aeroportul Băneasa. Aş aminti şi finalizarea metroului din Drumul Taberei tot de către Guvernul Orban, linie care este o verigă importantă pentru transportul spre stadionul Ghencea. Acum 1 an, totul era pe un plan de avarie, cu multe variante B şi C. Aş zice că am salvat de la un dezastru imaginea României în lume şi în sport. Pauza pe care ne-a dat-o,forţat,pandemia ne-a permis să ducem la final proiectele de infrastructură şi să putem găzdui la standarde occidentale aceste meciuri. România este pregătită cu tot ce înseamnă EURO2020 şi evenimentul poate fi un succes real.

 

Rep : Cum aţi descrie într-un cuvânt acest an la conducerea MTS?

Un mandat pentru dezvoltare. Am fost puşi la încerare de criza COVID, au fost dificultăţi cu care nu ne-am mai întâlnit şi care au blocat complet sportul, poate cel mai afectat domeniu în acest an, dar şi activitatea de tineret. Cu toate acestea,am reuşit să folosim răgazul dat de pandemie pentru a pregăti investiţiile din viitor, pentru a reforma ministerul, pentru a aduce fonduri europene – un domeniu neatins de predecesorii mei,pentru a reveni la misiunea noastră de bază: promovarea sportului de masă şi readucerea tinerilor în deciziile despre tineri.

 

Rep: Cum se împacă politica cu sportul?

Politica nu trebuie să se amestece în sport. Statul trebuie să fie un sprijin pentru sport, să asigure condiţii echitabile, să ofere o viziune clară şi să rămână neutru. Mi-am respectat cuvântul dat de a nu implica ministerul în felul în care se autoguvernează sportul, prin federaţii, ligi etc.

 

Rep: Aveţi un regret după 1 an de mandat?

Criza ne-a dat toate planurile peste cap, ne-a pus în faţa unor decizii unice în ultimii 100 de ani. Mi-aş fi dorit să putem oferi mai repede şi mai multe oportunităţi sportului pentru copii şi juniori pe timp de pandemie, competiţiilor pentru copii. De aziavem la dispoziţie testele rapide, mai ieftine, ne vom permite să repornim şi acest sector în siguranţă. Sănătatea a fost şi rămâne prioritatea noastră.