Water Park, o construcţie cu risc?

0
513

parc 1Water Park-ul se află în procedură de expertiză tehnică, specialiştii încercând să afle acum dacă structura de rezistenţă a clădirii ce adăposteşte piscinele acoperite a fost afectată în vreun fel. În vară, o anchetă DNA a stabilit că firma constructoare a lucrat fără a mai respecta proiectul tehnic al proiectului, autorităţile locale luând în calcul tot mai serios faptul ca imobilul să fi avut de suferit şi să nu mai corespundă din acest motiv.

1,2 milioane de euro este prejudiciul pe care procurorii DNA Craiova l-au găsit la complexul de distracţii Water Park, din Parcul Tineretului. Cum proiectul s-a făcut din bani europeni – totalul investiţiei fiind de 80,7 milioane de lei – aceşti bani i se impută constructorului tot din fonduri nerambursabile. Procurorii care anchetează cazul au stabilit că este vorba de un întreg mecanism „prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări” din şantier. Pe parcursul a doi ani, 2013 şi 2014, când s-a ridicat clădirea cu piscine acoperite, constructorul Polystart nu ar mai fi mai respectat proiectul tehnic al lucrării, ar fi redus cantităţile de materiale folosite şi a obţinut o reducere a costurilor de execuţie.

Două expertize se află în desfăşurare

Ancheta DNA continuă şi acum, iar ceea ce este grav este că Primăria Craiova se poate alege cu un proiect întârziat, dar şi vulnerabil. Viceprimarul Mihail Genoiu le-a spus consilierilor locali, în plenul de săptămâna trecută, că, la ora actuală, se află în desfăşurare procedura de reautorizare a construcţiilor din Water Park, dar şi o lucrare de expertiză tehnică, ce se desfăşoară în paralel. Genoiu a explicat că expertiza tehnică urmăreşte să stabilească în ce măsură a fost afectată structura de rezistenţă a clădirii ce adăposteşte piscinele acoperite.

„Autorizaţia de intrare în legalitate înseamnă includerea expertizei din partea ISU, care este conformă cu schimbărilor legislative, dar şi o expertiză a structurilor de rezistenţă, tocmai aceste structuri făcând obiectul anchetei DNA. Deci, cu această ocazie, obiectivul, în momentul în care va fi recepţionat, va avea şi aviz ISU, dar şi o expertiză a faptului că ceea ce s-a lucrat este avizat de un expert tehnic şi corespunde legislaţiei, ca structură de rezistenţă”, a afirmat Mihail Genoiu.parc

Structura de rezistenţă ridică semne de întrebare

Dacă obţinerea avizului ISU nu ridică probleme, în schimb expertiza tehnică ţine sub tensiune autorităţile locale. Viceprimarul Craiovei a explicat că este foarte posibil ca experţii să vină cu un rezultatul negativ. Caz în care proiectul ar avea de suferit, fiind necesară refacerea problemelor semnalate.

„Există un risc ca aceste obiective să nu fie trecute de expertiza tehnică, există acest risc ca ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce este anchetat să fi afectat structura de rezistenţă, iar expertiza care se află în curs să constate că imobilul nu mai este sigur. Există acest risc”, a avertizat Genoiu. De altfel, autorităţile iau tot mai serios în calcul varianta aceasta şi se aşteaptă ca expertul să vină cu soluţiile pentru remediere. „Expertul care face expertiza are obligaţia, în afară de a descoperi orice viciu şi orice risc care ar putea exista la structură, să indice şi măsurile de remediere a lor”, a mai spus viceprimarul Craiovei.

Autorităţile fac probe la instalaţii

Deşi nu ar mai fi mare lucru de făcut, proiectul fiind aproape realizat, totuşi autorităţile nu pot să-l închidă. Adriana Câmpeanu, managerul de proiect, a menţionat că investiţia este realizată peste 99%, dar că restul lucrărilor sunt acum sistate. „În această perioadă, lucrările sunt sistate, se fac doar probe la tot ce înseamnă instalaţii – apă, canalizare, instalaţii electrice şi termice. Se pun doar în funcţiune toate instalaţiile, iar pe parte de execuţie nu se mai face nimic. Oricum, sunt peste 99% lucrări executate”, a spus managerul de proiect, care i-a invitat pe consilieri la o vizită pe şantier pentru a se convinge de acest lucru. Fără a menţiona nimic despre expertiza la structura de rezistenţă a clădirilor, managerul de proiect a spus că, după ce se întocmeşte şi se eliberează documentaţia de autorizaţie de construire, se va face recepţia la lucrare.

Atunci când va fi deschis, Water Park-ul va funcţiona după un regulament, care a fost aprobat de consilierii municipali, în şedinţa de săptămâna trecută. De asemenea, autorităţile locale au spus că este nevoie, tot pentru funcţionarea Water Park-ului, să se obţină avize de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Pompieri, dar şi Poliţie, având în vedere că se află într-o zonă de risc în ceea ce priveşte infracţionalitatea.