„Friendship Season”: Un pianist craiovean şi patru tineri solişti vocali, pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
469

filarmonica (1)Al patrulea concert din cadrul „Friendship Season” – stagiunea 2016-2017 a Filarmonicii „Oltenia” – este un vocal-simfonic care îi aduce pe scena instituţiei pe pianistul craiovean Mihai Diaconescu, în prezent masterand la Academia ,,Sibelius” din Helsinki, soprana Stanca Maria Manoleanu, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorul Ionuţ Boancheş şi basul Iustinian Zetea, cu toţii absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. De asemenea, îşi dau concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene, sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri (Italia). În program: Uvertura „Ruy Blas”, op. 95 de Felix Mendelssohn-Bartholdy; Concertul nr. 24 în Do minor pentru pian şi orchestră, K. 491 de Wolfgang Amadeus Mozart; „Te Deum” în Do major pentru solişti, cor şi orchestră de Anton Bruckner. Concertul are loc astă-seară, începând cu ora 19.00, iar biletele au preţurile de 30 lei, 20 lei (pensionari) şi 15 lei (elevi, studenţi).

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând in 1988 Diploma de onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România, precum şi din străinătate. Din 1986 este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat, în prezent fiind şi dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) şi dirijor al Filarmonicii „Oltenia”.

Născut la Craiova, Mihai Diaconescu a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani, cu Mariana Ilie. În 2014 a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, sub  îndrumarea maestrului Csiky Boldiszar. În prezent, este masterand la Academia „Sibelius” din Helsinki, la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna.

Toţi cei patru solişti vocali din concertul de astă-seară sunt absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Stanca Maria Manoleanu este licenţiată în Interpretare Muzicală, specializarea pian, obţinând atât Diploma de Master din cadrul instituţiei de învăţământ superior din capitală, sub îndrumarea vocală a prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu, cât şi cea din cadrul Facultăţii de Muzică din Geneva, sub îndrumarea prof. Maria Diaconu. Anul 2009 a marcat primul său pas în arta lirică, iar începând cu 2012 activitatea artistică a sopranei este tot mai apreciată, critica muzicală şi publicul manifestându-şi admiraţia faţă de apariţiile sale.

Mezzosoprana Sorana Negrea a studiat pianul, apoi arta cântului la Liceul „Carmen Sylva” din Ploieşti. În anul 2010 şi-a încheiat studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa Eleonorei Enăchescu, specializându-se şi în cadrul mai multor masterclass-uri. Născut în anul 1991, Ionuţ Boancheş a absolvit Școala de Arte „Teodor Burada”, Facultatea de Teologie Pastorală a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, pentru ca între 2014-2016 să urmeze studiile de masterat de la Facultatea de Interpretare Muzicală (specialitatea canto) din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Basul Iustinian Zetea a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (studii de licenţă şi master, în prezent fiind doctorand) şi a devenit colaborator al Operei Naţionale Bucureşti din stagiunea 2011-2012.