Creşterea economică a României, cea mai ridicat nivel european

0
46

BERDRomânia va înregistra în 2016 o creştere de 4,8%, cel mai ridicat nivel din întreaga Europă, se arată în noile prognoze publicate joi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care şi-a îmbunătăţit cu 0,8% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an comparativ cu estimările publicate în luna mai, informează Reuters. 

În 2017, ritmul de creştere înregistrat de economia românească se va reduce până la 3,7%, dar România va continua să înregistreze cel mai ridicat ritm de creştere din Europa, potrivit BERD, care şi-a îmbunătăţit şi în acest caz cu 0,2% estimările comparativ cu luna mai.

“Creşterea economică în România a continuat să accelereze pe fondul cererii interne. Contribuţia consumului privat la creşterea economică a fost mai mare decât ne aşteptam, pe fondul îmbunătăţirii veniturilor ca urmare a inflaţiei scăzute şi majorărilor salariale precum şi al relaxării fiscale. Consumul va continua să fie susţinut de majorările salariale din sectorul sanitar începând din luna august precum şi de reducerea contribuţiilor la asigurările sociale în 2017. Investiţiile private au avut o contribuţie pozitivă la creştere, pe fondul nivelului extrem de scăzut al costului finanţării şi creşterii încrederii în industrie iar acest lucru ar putea să continue şi în 2017. Cheltuielile guvernamentale ar putea să rămână limitate din cauza încheierii precedentei perioade de finanţare UE, în pofida creşterii costurilor salariale. În acelaşi timp, îmbunătăţirea perspectivelor economice în rândul partenerilor comerciali ai României ar trebui să sprijine exporturile nete”, se arată în capitolul dedicat României din raportul BERD.