Târg de joburi pentru medici şi asistente medicale

0
359

Zeci de medici, studenți și asistente medicale sunt aşteptaţi pe 8 noiembrie a.c. să participe la cel mai mare târg de cariere medicale din Europa. Cea de-a 13-a ediție a evenimentului „Cariere în Alb Internațional”  îşi va deschide porțile pentru profesioniștii din Sănătate la Hotel Bavaria din Craiova, între orele 10.00 și 16.00.

Evenimentele sunt prezente în mai multe ţări din Europa, iar în România sunt organizate pentru a 13-a oară. „Careers in White International” („Cariere în Alb”) se adresează tuturor candidaţilor din domeniul medical (medici, studenți, dentiști, farmaciști, asistente medicale, terapeuți fizic, Moașelor și altele) indiferent de specialitate şi experienţă. Intrarea este liberă. Candidaţii sunt sfătuiţi să aibă la ei un CV actualizat, iar angajatorii îi aşteaptă cu o serie de răspunsuri la întrebări legate de sisteme medicale internaţionale.

Mai multe companii de recrutare din Europa, prezente la târg

Companiile prezente la eveniment vor avea o ofertă variată de locuri de muncă în România, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Suedia, Norvegia, Olanda, Danemarca și Orientul Mijlociu. Oferte sunt chiar şi pentru studenţi. Iar salariile sunt incomparabile cu cele din România. În spitalele din străinătate, pentru un medic rezident salariul porneşte de la 2.000 de euro, iar pentru medici specialişti, de la 3.000 de euro, în funcţie de experienţă.

De cele mai multe ori, în cadrul târgurilor de joburi ce se adresează cadrelor medicale, angajatorii oferă şi servicii speciale: locuinţe de serviciu, suport în găsirea de locuri de muncă pentru ceilalţi membri ai familiei, cursuri de limbă străină gratuite sau sprijin pentru includerea copiilor în sistemul de învăţământ public din ţara respectivă. Pentru cei ce nu vor să se stabilească într-o altă ţară există şi varianta locurilor de muncă temporare sau varianta în care să lucreze două săptămâni în ţara şi două în afară. În aceste situaţii se pot obţine până la 3.000 de lire pe lună.

Târgul se adresează tuturor categoriilor de personal medical

Job-urile prezente în cadrul târgurilor sunt adaptate nevoilor și intereselor candidaților din România și se adresează tuturor categoriilor de personal medical (medici, studenți, dentiști, farmaciști, asistenți medicali, kinetoterapeuți, moașe și alte categorii). Profesioniştii din domeniul medical sunt încurajaţi să participe la târg pentru a afla mai multe despre ofertele prezente şi viitoare de angajare, care îi vor ajuta la dezvoltarea carierei lor.

În ultimii ani, astfel de evenimente au fost tot mai căutate de medicii şi asistenţii care au întâmpinat dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă sau care, pur şi simplu, doresc un job mai bine plătit. Evenimentele „Cariere în Alb” vor fi prezente şi în Bucureşti – 7 noiembrie şi Iaşi – 22 noiembrie.

Anual, 3% din medicii români emigrează

Aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, iar cele mai frecvente destinaţii sunt Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările din nordul Europei. Din 2007 până în prezent, peste 18.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar românesc pentru a profesa în spitalele din străinătate. Studiile arată că migraţia cadrelor medicale din România a fost declanşată odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi debutul crizei economice. Până la sfârşitul anului 2009, această situaţie a început să aibă un impact puternic asupra forţei de muncă din sectorul sanitar, a numărului de angajaţi şi salarizării, iar aceste transformări au determinat emigrarea personalului din domeniul sănătăţii.

În Uniunea Europeană, numărul doctorilor la mia de locuitori varia, în 2012, de la 6,2 doctori în Grecia, 4,9 în Austria şi 4,4 în Lituania, la 2,5 în România şi Slovenia şi 2,2 în Polonia, după cum arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi al Comisiei Europene. În ceea ce priveşte asistentele, media europeană este de opt la 1.000 de locuitori, conform datelor din 2012. În Danemarca, sunt 15,4 asistente la mia de locuitori, în Finlanda – 14,1, iar în Irlanda – 12,6. România se situează şi la acest capitol printre codaşe cu 5,8 asistente la 1.000 de locuitori.