Miting spontan al salariaţilor de la Fisc

0
423

Guvernul a anulat imediat măsura de creştere salarială

Angajaţii care lucrează în cadrul administraţiilor financiare au declanşat, ieri, un protest spontan, nemulţumiţi că salariile lor nu au fost majorate de la 1 noiembrie, după modelul colegilor care lucrează în aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF. Astfel, câteva sute de angajaţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova, care include judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, au întrerupt şi ei lucrul şi au ieşit în stradă. La scurt timp după acest protest, premierul României, Victor Ponta, a anunţat că Executivul a revizuit prevederea aprobată vineri pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte structuri, măsura fiind anulată.

Ministerul Finanţelor anunţase că funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută, începând cu 1 noiembrie. Ministerul a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creştere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane. Majorarea salariilor s-a făcut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015. Finanţiştii doljeni, ieşiţi şi ei în stradă au afirmat că majorarea salarială este doar pentru aparatul central, în condiţiile în care volumul de activitate ar fi acelaşi în toate structurile ANAF, inclusiv cele din teritoriu. ”Ne deranjează că actuala creştere salarială s-a făcut doar pentru  personalul din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, ignorându-se personalul foarte numeros din teritoriu, care de fapt el este cel care colectează  banii la buget.

„Am încercat să ne manifestăm cu decenţă”

Toate celelalte regiuni din ţară au fost lăsate la o parte. Aş putea să spun că a fost o acţiune făcută cu viclenie. Ordonanţa 47 a fost aprobată pe 23 octombrie și publicată joi seara, pe 29 octombrie, pentru că se ştia că vineri este program scurt. S-au gândit că apoi vine sâmbătă şi duminică şi nu prea mai era timp de comentarii. Este şi această tragedie de la Bucureşti. Aşa că  noi am încercat cu decenţă să ne manifestăm astăzi (n.r ieri), pentru că ştim că la Bucureşti s-a petrecut o tragedie. Adică, lupta noastră este pentru bani şi în Capitală, vedem o luptă pentru viaţă. Dar trebuie să discutăm clar şi de ce aceste cluburi nu mai sunt verificate. Din lipsă de personal, pentru că toţi arată cu degetul către noi oamenii de la Finanţe. Din 1990, societatea românească a încercat să-şi caute libertatea, o libertate fără control. Dar nu putem sp avem astăzi o sănătate, o educaţie, dacă nu avem bani la buget şi aceşti bani îi colectăm noi, salariaţii de la Finanţe..”, a declarat Daniela Boboc,  unul dintre reprezentanţii sindicatului, de la Finanţe Dolj.

Guvernul a anulat măsura

Salariaţii Fiscului judeţean au mai spus ieri că motivaţia potrivit căreia salariile din aparatul central au fost majorate pentru că funcţionarii de acolo ar avea mai mult de lucru nu are un fundament real. Sindicaliştii sperau ca protestul să fie dezamorsat cât mai repede şi au făcut un apel la contribuabili să înţeleagă situaţia creată. „ Nu lucrăm cu publicul, dar nu am putut să stăm foarte mult în faţa instituţiei, din cauza frigului. Suntem cu toţii prezenţi la muncă, suntem în birouri, dar nu lucrăm, până nu o să ni se rezolve solicitarea. Sperăm ca toţi contribuabilii să nu sufere foarte mult şi să ne înţeleagă, iar acest protest să dureze cât mai puţin…”, a mai afirmat Daniela Boboc. Numai că salariaţii de la Fisc nu au stat prea mult degeaba, pentru că la scurt timp a venit comunicatul de la Guvern prin care se anunţa că nu mai primeşte nimeni, nicio majorare salarială. “Prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată astăzi (marţi – n.r.), a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice”, se arată într-un comunicat al Guvernului.