Ucraina: Un şef de război şi un nostalgic după Lenin, “preşedinţii” regiunilor rebele Doneţk şi Lugansk

0
139

Un mecanic în vârstă de 38 de ani, comandant de unităţi rebele, şi un fost militar în vârstă de 50 de ani, nostalgic al fostei Uniuni Sovietice, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, aleşi, duminică, preşedinţi la Doneţk şi, respectiv, la Lugansk, încarnează din vară imaginea separatismului prorus în estul Ucrainei. Ministerul rus de Externe a anunţat că “respectă” rezultatul alegerilor prezidenţiale şi legislative care au avut loc duminică în estul separatist al Ucrainei, potrivit agenţiilor de presă din Rusia, preluate de AFP.

“Premierul”, până acum, republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a fost ales “preşedinte” cu peste 81% din voturi, contracandidaţii săi obţinând câte 9%, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea din secţiile de votare şi dat publicităţii de către şeful “comisiei electorale” locale rebele, Roman Liaghin, potrivit AFP. Ambiţia sa: “Construirea unui nou stat, care va deveni legitim după alegeri, şi recuperarea teritoriilor din estul (Ucrainei) aflate în prezent sub control ucrainean”, a subliniat el înainte de scrutin, într-o întâlnire cu studenţi. Acest fost mecanic şi om de afaceri, în cârstă de 38 de ani, care spune că şi-a vândut afacerea pentru a finanţa un grup militar rebel, a participat la luarea cu asalt a sediului Administraţiei Regionale de la Doneţk, pe 16 aprilie, de către separatişti. Zaharcenko a fost unul dintre liderii militari de la Slaviansk, un bastion separatist preluat în iulie de către forţele ucrainene, după mai bine de două luni de confruntări armate violente. El a fost numit “premier” în august. Abia ales preşedinte, acesta a criticat Ucraina, care “nu vrea pacea” şi “joacă un joc dublu”. “Suntem pregătiţi de dialog cu ei, dar aşteptăm din partea lor a atitudine normală şi rezonabilă”, a declarat Zaharcenko.

Moscova: “Respectăm voinţa locuitorilor din sud-estul” Ucrainei

La Lugansk, “preşedintele republicii” rebele, Igor Plotniţki, a fost ales cu peste 63% din voturi. La fel ca Zaharcenko, a avut contracandidaţi aproape necunoscuţi. Acest fost militar, în vârstă de 50 de ani, cu o statură masivă, s-a convertit într-un om de afaceri după destrămarea fostei URSS, iar ulterior într-un apărărtor al consumatorilor. După ce a ocupat postul de “ministru al apărării” teritoriului separatist, el a fost numit la conducerea “republicii” de la Lugansk în august, în locul liderului separatist Valeri Bolotov, rănit într-un atentat. Foarte ataşat de trecutul sovietic şi moştenirea comunistă, ca majoritatea liderilor rebeli, Plotniţki a catalogat drept “genocid moral” demontarea unei statui a lui Lenin la Harkov, un oraş important din estul Ucrainei rămas sub controlul Kievului.

„Alegerile din regiunile Doneţk şi Lugansk s-au desfăşurat în linişte, cu o rată de participare ridicată”, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de principalele trei agenţii de presă. “Respectăm voinţa locuitorilor din sud-estul” Ucrainei, a subliniat diplomaţia rusă. “Cei care au fost aleşi au obţinut un mandat pentru a rezolva problemele practice, cu scopul de a restabili viaţa normală în regiunile” din estul Ucrainei, unde luptele dintre separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-au soldat cu peste 4.000 de morţi în şase luni, potrivit unui bilanţ al Naţiunilor Unite, a declarat ministerul rus, lansând un apel la dialog între cei aleşi şi Kiev.

UE: Alegerile sunt ilegale

În schimb, Uniunea Europeană a apreciat că alegerile organizate de rebelii proruşi sunt ilegale, rezultatul nu va fi recunoscut şi constituie un “nou obstacol” în calea unei soluţionări paşnice a conflictului, relatează AFP. „Consider alegerile desfăşurate astăzi (n.r. – duminică) drept un nou obstacol în procesul de pace din Ucraina”, a declarat noua şefă a diplomaţiei europene, Federica Mogherini, potrivit unui comunicat. În opinia lui Mogherini, alegerile “încalcă litera şi spiritul” acordurilor încheiate în septembrie, la Minsk, între Kiev şi separatişti. Aceste acorduri prevăd organizarea unor alegeri la începutul lui decembrie, în conformitate cu legislaţia din Ucraina.