Campusul din Dolj, pentru învăţământul dual, în valoare de aproape 25 de milioane de euro, devine funcţional, după semnarea contractului din data de 4 octombrie

0
205

Consiliul Județean (CJ) Dolj a obținut fonduri nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru implementarea unui demers cu valoarea totală de aproape 25 de milioane de euro, al cărui principal obiectiv îl constituie construirea și echiparea unui campus profesional integrat, liceal și universitar.

Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat de președintele Consiliului Județean, Cosmin Vasile, miercuri, 4 octombrie, după-amiază, la sediul Ministerului Educației. „Unul dintre cele 16 campusuri școlare pentru învățământ dual din România va fi construit la Craiova, cu fonduri europene atrase de Consiliul Județean Dolj. Am semnat,  astăzi, 4 octombrie,  contractul de finanțare în valoare de aproape 25 de milioane de euro în vederea implementării proiectului «Campus Regional Oltenia pentru Învățământul Dual». Este o investiție care se va realiza cu fonduri din PNRR și care presupune construirea unei clădiri dotate cu săli de clasă, bibliotecă, ateliere de practică digitalizate, laboratoare, bază sportivă, spații de cazare și cantină. În plus, în cadrul acestui proiect, se vor forma competențele pentru cel puțin 20 de profesori, cinci coordonatori de practică și cinci tutori de practică. Elevii care se vor înscrie la cursurile de învățământ dual vor beneficia de pregătire teoretică și practică pe specializări care le vor permite să fie încadrați în muncă imediat după absolvire. De aceea, primul pas pe care l-am făcut a fost acela de a atrage alături de noi – pe lângă unități de învățământ și instituții de stat – și parteneri privați din vaste domenii de activitate: aeronautică, automotive, energie, industrie producătoare sau HoReCa. Dăm, astfel , posibilitatea ca, în fiecare an școlar, să fie pregătiți pentru piața muncii peste 200 de elevi înscriși în ruta duală completă, dintre care 50 proveniți din categorii defavorizate, și cel puțin 100 de studenți înmatriculați la programele de studiu sau programele de învățământ superior dual, dintre care, în mod similar, 30 proveniți din categorii defavorizate“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Unul dintre cele multe

Proiectul „Campus Regional Oltenia pentru Învățământul Dual“ are o valoare totală de 123.201.971,87 lei, inclusiv TVA, și este finanțat în cadrul Componentei 15 – Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență. În vederea implementării demersului, Consiliul Județean Dolj a fondat Consorțiul Regional Integrat pentru Învățământul Dual Craiova, din care mai fac parte, la această dată, Primăria Municipiului Craiova, o serie de instituții din sfera educației (Universitatea din Craiova, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare „Elie Carafoli“, Inspectoratul Școlar Județean Dolj și nouă licee sau colegii), dar și numeroși exponenți ai mediului economic: Camera de Comerț și Industrie Dolj, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Mehedinți și societățile comerciale Ford Otosan România, Distribuție Energie Oltenia, Recon, Restaurant Bacolux, Casa Noastră și Ogimex. Până în prezent, Consiliul Județean Dolj a obținut finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru nouă proiecte, cu o valoare cumulată de peste 430 de milioane de lei.