La întâlnire cu Ștrumfii!

0
493

Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România și Școala Gimnazială „Sfântu Dumitru” au organizat astăzi, la sediul instituției școlare menționate, un eveniment B.D., pentru a sărbători a 60-a aniversare a Ștrumfilor. Manifestarea se înscrie în seria celor dedicate spiridușilor albaștri pe parcursul acestui an de către Delegația Valonia-Bruxelles la București, prezentă recent cu acest subiect și la Anim’Est.

 

 

Programul a debutat cu prezentarea unei mini-expoziții, Aventurile Ștrumfilor”, de către realizatoarea acesteia, prof. Rodica Stovicek, continuând cu un atelier didactic de bandă desenată axat pe lumea magică a Ștrumfilor, animat de profesor dr. Maria Tronea, vicepreședintă AMOPA Roumanie.

Participanții (elevi de clasa aVII-a) au completat în primul rând o fișă de autor, aceea a creatorului personajelor albastre cu bonetă albă: desenatorul și scenaristul belgian Peyo (Pierre Culliford,  1928-1992). Au făcut apoi cunoștință cu Ștrumfii (printre care apare, începând cu al treilea album, și o Ștrumfiță) conduși de Marele Ștrumf, simbol al înțelepciunii. Fiecare elev a fost invitat să își aleagă Ștrumful preferat și să joace rolul acestuia. După cum a menționat prof. Maria Tronea, banda desenată este un document autentic cu multiple valențe pedagogice și educative. Motivant pentru elevi, datorită valorii sale ludice, acesta permite promovarea plurilingvismului și a interculturalității.

În încheierea programului dedicat sărbătoririi Ștrumfilor, prof. Rodica Stovicek a vorbit despre „Personajele fabuloase din literatura europeană – de la elfii folclorului nordic la ștrumfii benzilor desenate”.