Viitorii medici şi specialişti în drept au intrat oficial în noul an universitar

0
550

1Oficial, anul şcolar universitar a debutat pe 1 octombrie. Universitatea din Craiova şi-a deschis porţile vineri, 30 septembrie, Facultăţile din portofoliu alegând, ieri, 3 octombrie, ziua în care îi primesc pe studenţi, cadre didactice, părinţi. De asemenea, cea de-a doua instituţie  de prestigiu a învăţământului superior din Craiova, Universitatea de Medicină şi Farmacie, relativ nou-înfiinţată, a ţinut să dea o aură de sărbătoare anului academic 2016/2017.    

În 1947, apărea un act normativ prin care se stipula înfiinţarea Facultăţilor de Medicină Umană, respectiv Medicină Veterinară. Anii au trecut, iar în 1965 s-au pus bazele Universităţii din Craiova, cu nouă specialităţi, dar medicina a fost, încă o dată, exclusă. În 1970, se înfiinţează, în fine, Facultatea de Medicină, cu 101 de tineri admişi în primul an, parte a Universităţii din Craiova, de care se rupe şi devine, în 1998, Universitatea de Medicină şi Farmacie , cu patru specializări prezente: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Socială. A rămas, deocamdată, nesoluţionată Medicina veterinară, dar în acest sens problematica este mult mai dificilă.medicina (1)

„Putem schimba împreună sistemul sanitar”

Ieri, „Aula Magna” a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova a fost ocupată până la refuz – „boboci”, studenţi din anii mai mari, cadre didactice, părinţi au ţinut să asiste la manifestările ocazionate de deschiderea noului an universitar. Corul Facultăţii de Medicină a interpretat imnul „Gaudeamus igitur!”, iar prof.univ.dr.  Ion Rogoveanu, rectorul UMF, a ţinut cuvântul de deschidere: „Primim, astăzi, în rândurile noastre, pe cei mai buni dintre cei buni, în cel mai frumos domeniu, cel al sănătăţii. Suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte instituţiile de profil, acest lucru datorându-se corpului nostru academic şi celor care învaţă în această instituţie. Trebuie să spunem că a crescut, an de an, concurenţa la admitere, iar rezultatele se văd prin numărul absolvenţilor care profesează în Uniunea Europeană. Toţi cei care sunteţi studenţii noştri, indiferent de anul de studiu, trebuie să vă dedicaţi cu seriozitate învăţării şi vă spun că ne mândrim cu oportunităţile activităţii de cercetare, multe fonduri fiind accesate din Uniunea Europeană. Sunt convins că mulţi dintre voi, care urmaţi cursurile, ne veţi deveni, într-o zi colegi. Aveţi în noi un sprijin şi nu vă sfiiţi să ne cereţi sfatul, cu atât mai mult cu cât apasă o presiune imensă pe noi toţi. Percepţia sistemului sanitar, din partea opiniei publice este cea pe care o ştiţi, dar sunt convins că împreună o putem schimba  ”. Ca o completare, doi dintre „boboci” –  Roberta Vilău şi Mihnea Florescu , care au crescut împreună,  au ţinut să precizeze: „De aceea am ales să învăţăm medicina, fiindcă suntem convinşi că putem schimba, în bine, societatea. Trebuie să-i ajutăm pe toţi cei aflaţi în situaţii dificile”. Nimic în plus de spus…medicina (2)

„Cheia” e la studenţi

Aşa cum am mai precizat, ieri s-au desfăşurat deschideri oficiale ale anului universitar în facultăţile Universităţii din Craiova. La Facultatea de Drept, „Aula Magna” a fost arhiplină. În prezidiu au luat parte academcian  Ion Dogaru, cel care a pus bazele, acum mai bine de 25 de ani, ale instituţiei, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, fost decan al Facultăţii şi ex-rector al Universităţii din Craiova, magistrat Stelian Aurelian Cadea – judecător la Curtea de Apel Craiova, şi, ca simbol al schimbului de generaţii, studenţii Florydana Constantin (anul IV) şi Albert Matei (cel care a obţinut, în vară, cea mai mare notă la admitere, venind de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”). Bineînţeles, nu putea lipsi prof.univ.dr. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, cel care a ţinut şi cuvântarea de deschidere: „Le mulţumesc tuturor pentru prezenţa aici şi le urez „ Bun venit!” şi „Un an nou şcolar plin de împliniri!”. Pentru cei din anul I am un mesaj special: drumul începe aici, va fi plin de obstacole, dar, dacă veţi merge drept, cu încredere, veţi găsi capătul cel bun. Aveţi în faţa voastră, şi aici nu mă refer numai la „boboci”, adevăraţi maeştri, de la care aveţi ce învăţa, aşa cum am făcut noi toţi. Mă bucur că, astăzi, avem lângă noi oaspeţi de marcă: Adina Ghiţă – preşedintele Tribunalului Dolj, Rodica Dobrin – preşedintele Judecătoriei Craiova, col. Gheorghe Dincă, comandantul Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, Victor Florea Ilie, preşedintele Camerei Notarilor Publici Craiova. De asemenea, îi rog pe cei doi studenţi eminenţi să vă spună câteva cuvinte, apoi între ei va avea loc schimbul simbolic de generaţii – înmânarea „Cheii facultăţii”, ceea ce însemană că tradiţia merge mai departe. ” Cea care este, acum, în ultimul an, Florydana, a arătat că nu mai are emoţii: „Vă spun, celor care veniţi acum în primul an, să vă bucuraţi. Din anii următori trebuie să vă alegeţi drumul. Ştiinţele juridice nu sunt o corvoadă, ci o plăcere. Şi, mai este ceva: biblioteca este frumoasă în exterior, dar şi în interior, de aceea vă recomand să o încercaţi”. Aflat pentru prima oară în faţa unei audienţe mari, Albert Matei nu a părut foarte inhibat: „Îmi doresc să ajung în magistratură, dar ştiu că nu va fi uşor. Stă în puterea noastră să arătăm că putem face ceva în viaţă”.   Între ei doi, predarea-primirea cheii a părut ceva firesc, iar aşteptările sunt mari, cu atât mai mult cu cât, dacă, acum, după cum a precizat prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, „suntem pe locul trei în ţară în ceea ce priveşte admiterea în magistratură, prin voi, cei care sunteţi nou intraţi, sper să ajungem pe primul loc”…

medicina

drept (1)

drept (2)

drept (3)

drept