Cine beneficiază de vaccinare gratuită în această toamnă?

0
386

Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecțiuni cronice și personalul sanitar vor fi imunizați cu prioritate în cadrul campaniei gratuite de vaccinare din această toamnă. Autoritățile medicale au recomandat deja medicilor de familie ca până la primirea vaccinului antigripal să întocmească liste pentru aceste categorii de persoane.

Peste 500.000 de doze de vaccin antigripal vor fi folosite în sezonul 2014-2015 în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătăţii. Vaccinurile vor ajunge prin intermediul direcţiilor de sănătate publică în cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare. Imunizarea împotriva gripei ar putea începe în noiembrie, mai devreme comparativ cu anii precedenți, când campania începea în decembrie.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, în România, rata de vaccinare împotriva gripei a scăzut în ultimii ani. Astfel, doar 4,2% din întreaga populație s-a vaccinat în sezonul trecut, ceea ce înseamnă că au fost folosite, în total, sub un milion de doze de vaccin, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea a minimum 15% din populația unei țări. Totodată OMS recomandă o rată a imunizării de 75% în rândul persoanelor în vârstă. Prin comparație, vârstnicii din România s-au vaccinat în proporţie de 15%, în sezonul 2012-2013.

Se stabilesc listele cu persoanele ce trebuie imunizate prioritar

Între timp, până la sosirea dozelor de vaccin în fiecare judeţ, medicii de familie ar trebui să fie pregătiţi cu listele persoanelor ce trebuie imunizate prioritar. Este foarte important ca aceştia să catagrafieze pacienţii eligibili pentru vaccinare şi pe de altă parte să convingă pacienţii în ceea ce priveşte utilitatea acestui demers. Specialiştii doresc ca pe termen scurt şi mediu să se adopte un calendar de vaccinare antigripală, campanii de informare asupra problemei pe care o reprezintă gripa sezonieră, îmbunătăţirea mecanismelor de monitorizare a ratei de vaccinare antigripală, iar pe termen lung creşterea gradului de acceptare a vaccinului antigripal în rândul populaţiei, simplificarea procedurilor birocratice asociate campaniilor de imunizare împotriva gripei, încurajarea activităţilor de prevenţie şi imunizare antigripală, campanii de informare pentru publicul larg şi stimularea financiară a medicilor vaccinatori.

Avertisment din partea medicilor

Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, femei gravide şi copii. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.