Profesorul de neurologie Jean Askenasy, din Israel, revine la Craiova pentru a conferenţia despre humor

0
220
Jean Askenasy

Prima ediţie din această toamnă a „Întâlnirilor SpectActor” se va desfăşura duminică 7 octombrie, de la ora 11.00, pe scena Sălii „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Invitat special este Jean Askenasy, profesor de neurologie la Universitatea Tel-Aviv, care va susţine conferinţa cu tema „Despre humor, văzut de un neurolog”.

Jean Askenasy s-a născut într-o familie de evrei români asimilaţi din Craiova, unde a absolvit Colegiul „Carol I”. A urmat, apoi, cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj, promoţia 1954, iar în 1969 a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe al Universităţii „C.I. Parhon”. A fost şeful secţiei de Neurologie la Spitalul 2 CFR până în 1972, când a emigrat în Israel.

În prezent este preşedintele Societăţii Israeliene de Cercetare a Somnului, membru de Onoare al Societăţii Franceze de Neurologie, membru al Academiei de Ştiinţe New York şi membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale Române. În 2003 a fost decorat cu „Meritul Academic” al Academiei Române. A scris nenumărate articole ştiinţifice de referinţă în domeniul neurologiei şi al medicinei somnului.