Comunicatul de presă privind şedinţa CSAT din 26 septembrie a.c. în care se menţiona faptul că acest organ a aprobat concepţia de reconfigurare a sistemului de ordine publică prin transferul de personal şi responsabilităţi în coordonarea administraţiei publice, a fost tratat superficial. Singurul partid care a luat o poziţie în acest sens a fost PSD, care a contestat acest proiect, pentru că atât elaborarea concepţiei, cât şi stabilirea soluţiilor de implementare s-au făcut total netransparent, fără consultări de vreun fel cu beneficiarii (populaţia/comunităţile, în general), cu specialişti din unităţile teritoriale de poliţie, ori chiar cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
Măsurile adoptate de CSAT generează riscuri reale în ceea ce priveşte ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului de natură operativă, instituţională şi politică. Dacă administraţia locală va coordona ordinea publică se va rupe contactul operativ cu structurile de specialitate din Poliţia Naţională, având în vedere posibilitatea ca, sub aspectul reglementărilor interne, al procedurilor de acţiune şi competenţelor, să existe două şi chiar mai multe „viteze” de funcţionare a structurilor poliţieneşti. Se va pierde în totalitate controlul la nivel local, îndeosebi în zone în care nici în prezent poliţia nu excelează prin stăpânirea fenomenului infracţional, mai ales a crimei organizate. Pe termen mediu şi lung va scădea calitatea profesională a poliţiştilor prin diminuarea, implicită, a atracţiei faţă de această profesie, cauzată de pierderea de statut şi salarială. Factorii politici vor folosi informaţiile obţinute în cadrul misiunilor de ordine publică în mod selectiv şi le vor orienta spre adversari.
«„Reformarea” ilogică şi, totodată, absolut neprofesionistă a sistemului de ordine şi siguranţă publică, fără alte temeiuri reale decât cele de natură financiară (reduceri disperate de posturi, scăderi salariale), afectează sever moralul şi capacitatea de acţiune a poliţiei, determină creşterea ratei de erori profesionale (oricum, foarte ridicată în ultima perioadă) şi, ca urmare, reducerea încrederii cetăţenilor în instituţiile cu atribuţii în domeniu», se arată într-un comunicat de presă al PSD.
Când primarii vor avea propria poliţie vor face legea pe plan local
Cele mai mari riscuri însă, care vor decurge din această hotărâre, sunt cele politice, pentru că învestirea cu unele competenţe privind aplicarea prevederilor Legii Electorale poate pune la dispoziţia aleşilor locali un instrument eficace de acţiune preelectorală, dar şi pe timpul procesului electoral. Dincolo de alte argumente pe care cei de la PDL, prin ministrul Traian Igaş, le aduc în favoarea acestei decizii, se încearcă aservirea poliţiei către conducerea administraţiei publice locale pe fondul, mai ales, al presiunilor şi ameninţărilor permanente cu pierderea locului de muncă. Astfel de presiuni sunt de natură să asigure obedienţa poliţiştilor şi orientarea activităţii acestora potrivit intereselor aleşilor. Când primarii vor avea propria poliţie vor face, în mod evident, legea pe plan local.
«Diversitatea „culorilor” politice, precum şi calitatea umană/profesională adeseori proastă a aleşilor locali vor genera medii favorabile aplicării arbitrare a legii, subordonării poliţiei intereselor de partid, exacerbării acţiunilor împotriva adversarilor politici, astfel încât rivalităţile şi confruntările locale se vor deconta mai ales pe seama comunităţilor», mai atrage atenţia PSD.
Pe lângă aceste considerente, trebuie luate în calcul şi bugetele locale ale primăriilor. În judeţul Dolj, vorbim despre oraşe foarte sărace care abia supravieţuiesc. Cum vor asigura aceste primării sumele necesare personalului de la ordine publică? Oare pe lângă lovitura administrată nemijlocit poliţiei, nu se vizează, printre altele, intensificarea stării de temere a populaţiei, a sentimentului de nesiguranţă civică şi abandon? După şedinţa de ieri a USL, Victor Ponta a anunţat că opoziţia va examina şi va prezenta măsuri concrete de blocare a deciziilor luate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în cazul reconfigurării sistemului de ordine publică: „Vom examina în cadrul USL şi vom prezenta măsuri concrete de blocare a deciziilor luate de CSAT privind un nou atac la funcţionarea Poliţiei. Înţelegem că Poliţia trebuie trimisă către primării pe acelaşi criteriu pe care au fost trimise şi spitalele sau şcolile”.
da asa este, dar noi cetateni de rand ce puem face.
Comments are closed.