„Gaudeamus igitur” la Universitatea de Medicină şi Farmacie

0
572

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova şi-a deschis, ieri, porţile pentru o nouă generaţie de studenţi care aspiră la profesia de doctor.  La momentul solemn de debut al anului universitar au participat, în Aula Magna din corpul de clădire aflat în imediata apropiere a Spitalului Judeţean, peste 100 de studenţi, medici şi profesori. Printre aceştia, şi prof. Anthony Galione, de la Universitatea Oxford, care, ieri, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Concursul dur de admitere din ultimii ani recomandă Universitatea de Medicină şi Farmacie între cele mai respectate instituţii de învăţământ din oraş. Nu degeaba, printre cei mai buni absolvenţi de liceu din Craiova au ales să concureze în vară pentru locurile scoase la concurs de UMF. În plus, reprezentanţii universităţii craiovene se laudă că 90% din absolvenţii studiilor de licenţă au reuşit şi la Rezidenţiat.

Anul acesta, instituţia de învăţământ superior medical numără 320 de boboci la Facultatea de Medicină, 95 în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară şi 120 la Farmacie. În total, aproximativ 3.200 de studenţi sunt înscrişi în cadrul programelor de licenţă, master şi doctorat.

În acest moment, la Universitatea de Medicină şi Farmacie studiază peste 100 de doctoranzi, însă anul acesta vor fi doar 18 locuri bugetate la doctorat. “În 2010, numărul de studenţi a crescut uşor, lucru care s-a întâmplat şi în celelalte universităţi de medicină şi farmacie din ţară. Acum, însă, pentru prima dată, Ministerul Educaţiei a stabilit o cifră de şcolarizare pe care nu o mai putem depăşi. Există patru programe de master şi programe de doctorat, urmând ca în noul context şcoala doctorală să sufere nişte modificări. În ceea ce priveşte personalul academic, la UMF Craiova activează 429 de cadre universitare”, a precizat prof. univ. dr. Adrian Săftoiu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Înfiinţarea unor noi centre de cercetare, obiectiv pentru UMF Craiova

Deschiderea anului universitar a reprezentat, ca de fiecare dată, un motiv de sărbătoare, dar şi un bun prilej pentru conducerea instituţiei de învăţământ superior de a anunţa care sunt planurile de viitor şi problemele cu care se confruntă universitatea. Unul dintre cele mai importante obiective îndeplinite pe parcursul anului trecut la UMF Craiova a fost finalizarea construcţiei unui corp de clădire în imediata apropiere a Facultăţii de Medicină Veche. “Foarte multe săli de curs au fost renovate conform standardelor europene. A fost finalizată o bibliotecă modernă, cu săli de lectură. A fost definitivată biobaza care conţine spaţii complexe, dar dotarea este încă incipientă. Au fost accesate fonduri europene pentru dezvoltarea acestui proiect. Nimic nu se va putea face însă fără sprijinul comunităţii locale. Finanţarea a crescut în principal prin accesarea de fonduri structurale”, a declarat rectorul UMF Craiova.

În ceea ce priveşte spitalele afliate, există cinci unităţi sanitare clinice cu care Universitatea de Medicină şi Farmacie colaborează. De altfel, reprezentanţii UMF Craiova au anunţat că îşi doresc o creştere a numărului de centre de cercetare, acestea urmând să fie înfiinţate pentru fiecare departament al UMF.

Profesor la Oxford, Doctor Honoris Causa la UMF Craiova

Un moment important în cadrul festivităţii de ieri l-a reprezentat acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Anthony Galione, de la Universitatea din Oxford. Având în vedere personalitatea de prestigiu internaţional, activitatea ştiinţifică şi de cercetare, dar mai ales colaborarea pe care prof. Galione o are cu UMF Craiova, Consiliul Facultăţii de Medicină a propus, iar Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova a aprobat  acordarea acestui titlu. “Doresc să le mulţumesc profesorilor de la Universitatea de Medicină din Craiova pentru acordarea acestui titlu şi sper să colaborăm în cadrul unui număr cât mai mare de programe”, a precizat prof. Anthony Galione.

Anthony Galione este profesor titular de farmacologie la Universitatea Oxford din anul 2002. Dr. Galione s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o activitate ştiinţifică de excepţie, cu foarte multe articole publicate în reviste recunoscute la nivel internaţional. În 2001 a primit Premiul Novartis al Societăţii Britanice de Farmacologie pentru contribuţia sa în acest domeniu.