„Fanii au contat cel mai mult pentru revenirea mea la Craiova, sper să nu-i dezamăgesc”

0
185
Piţi a fost prezentat ieri ca antrenor al Ştiinţei şi a desfăşurat primul antrenament pe „Ion Oblemenco”, într-o atmosferă specială
Victor Piţurcă şi-a început oficial mandatul la Universitatea Craiova, fiind prezentat într-o conferinţă de presă, după care a urmat primul antrenament, deschis presei şi fanilor, chiar pe stadionul „Ion Oblemenco”. La prezentarea oficială, Piţurcă a abordat mai multe subiecte, într-o conferinţă care a durat 45 de minute.
Despre venirea în Bănie şi semnarea contractului: „Ţin minte când am preluat Craiova în 1994 de pe locul 15-16 şi am terminat pe 2. Am mai descins a acum, a treia oară, şi sper să câştig campionatul, fiindcă şi oamenii aşteaptă asta de la mine. Oferte am avut şi de afară, dar cluburi de valoare medie, dar am acceptat Craiova şi pentru că aici am crescut, aici am făcut primii paşi în fotbal şi ştiţi de ambiţii am. Nu voi primi niciun ban în plus dacă voi câştiga titlul, dar pentru mine ar însemna ceva enorm după 29 de ani de la ultimul adus la Craiova, cu Cârţu. Discuţiile cu Craiova le-am avut acum două săptămâni. Cu Papură am avut discuţii mereu, în ultimii zece ani, despre fotbal, aşa că aşa am făcut şi acum, dar nu i-am dat sugestii despre echipă. Am rezolvat fără pretenţii mari contractul, acum mă interesează performanţa, nu neapărat partea financiară. S-a scris că sunt Alex Ferguson, nu sunt Ferguson, sunt Piţurcă şi mă voi ocupa de partea fotbalistică, inclusiv de transferuri la Craiova. Universitatea este poate cel mai solid club din fotbalul românesc, nu numai ca infrastructură, ci şi financiar, m-am gândit mult înainte de a face acest pas. Gândul meu este de a câştiga campionatul şi a de a accede în grupele Champions League. Poate în primul an nu vom reuşi, dar putem merge în Europa League”.
Despre colaboratorii de la Universitatea: „Staff-ul este compus din Cornel Papură, Adrian Neaga, Martin Tudor cu portarii, rămâne acelaşi preparator fizic, Cornel Blejan, am referinţe bune despre el. Nu e uşor să găseşti colaboratori, am ţinut să fie din jucătorii cu care am lucrat, Neaga este un băiat inteligent, are veleităţi de antrenor. Neagoe este antrenor prea mare acum pentru a fi secundul meu, a trecut de pragul acesta de secund, are oferte de la multe echipe. Papură în opt etape a dus echipa pe locul 3, un antrenor tânăr şi care a crescut la Craiova trebuie ajutat, dar probabil îşi doresc mult mai mult de la echipă. Nu văd de ce este agreat de suporteri, nu i-a jignit, este un băiat inteligent. Papură a făcut multe pentru acest club, a fost o muncă invizibilă, vizionări de zeci de ore, le voi spune suporterilor să aplanăm, fiindcă trebuie să fim uniţi. Relaţia mea e foarte bună cu Sorin Cârţu, el este emblema fotbalului din Craiova, eu mă consult cu toată lumea, dar deciziile le iau eu”.
Despre Liga I: „Am văzut aproape toate meciurile din prima ligă, campionatul este de valoare submedie, problema este sărăcia, dar parcă a mai urcat puţin în ultimul an. E bine că se marchează goluri. Dinamo este club mare, începe să urce, FCSB a câştigat un meci important, au prins aripi. CFR este cea mai bună echipă din România şi sper ca Universitatea să urce şi să devină ea cea mai bună echipă din România”.
Despre lotul Ştiinţei: „Nu pleacă nimeni de la echipă, trebuie să evaluez jucătorii şi voi decide. Cu Fortes am discutat şi chiar dacă fanii sunt supăraţi pe el, trebuie ajutat. Suferă că nu joacă la valoarea lui, dar eu am încredere în el. Şi eu am câştigat Cupa Campionilor şi tot mă mai înjurau oamenii. Fac apel la fani să susţină jucătorii. Cunosc jucătorii, am văzut toate meciurile, sunt jucători buni, cu care poţi face performanţă. Toţi au calităţi, dar sper să le dezvolte şi să nu mai am emoţii ca la Voluntari, când mi-a crescut tensiunea mult. Mi-am schimbat locul la Voluntari, pentru a schimba norocul la pauză, dar sigur că băieţii au făcut treabă bună. Toate echipele bune au mulţi jucători, cei care sunt buni vor juca. La craiova acum e greu să fi şi în lotul de 23 de jucători, va trebui să tragă tare, asta e legea, trebuie să fie serioşi”.
Despre transferuri: „Mi-au fost propuşi 200 de jucători zilele astea, am vizionat câte 7-8 pe zi eu şi Cornel Papură, dar am reuşit doar 3 să transferăm. Mi-aş mai fi dorit încă 2-3, dar acum vom vedea în iarnă, dacă nu vom mai lua jucători liberi. Mie nu-mi plac jucătorii împrumutaţi, eu vreau să fie ai clubului. Cu Manea am vorbit, dar nu voiam să-l luăm împrumut. Am transferat jucători de valoare, revenirea lui Ivan e de bun augur, el va renaşte la Craiova şi va fi chemat iar la naţională. Cosic şi Ivan au costat clubul, foarte mulţi bani s-au plătit pe Ivan, plus procente. Măţel de va bate cu Martic pe post. Din păcate, nu am mai găsit alţi doi jucători, am nevoie la mijlocul terenului de jucători bine clădiţi. Cei care nu vor prinde prima echipă vor merge la satelit, am înţeles că Academia este bună”.
Despre regula cu doi jucători under 21: „Regula under 21 nu este legală, nu-ţi poţi permite tu, FRF, cluburilor, ce jucători vrei. Dacă se va dori să vină o femeie să joace, ce se face? E nevoie ca tinerii să crească, dar nu poţi impune, dar, aşa cum spune Mircea Lucescu, valoarea scande. Era arhisuficient cu un jucător under, majoritatea echipelor schimbă al doilea junior. Am discutat cu patronul să facem ceva în sensul acesta cu restul cluburilor”.
Despre fanii Craiovei: „A contat foarte mult dorinţa fanilor în venirea mea, ştiţi că ultima dată când am plecat de aici s-au spus vorbe despre mine care nu erau în legătură cu realitatea, am venit şi bani. Suporterii au contat foarte mult, poate pe primul loc. În pofida a ceea ce s-a spus, sunt profesionist şi tot ce se desfăşoară la club este ceea ce trebuie să fie, fără compromisuri. Îmi revine o responsabilitate foarte mare şi sper să nu-i dezamăgesc pe fani. Eu antrenez echipa asta, chiar dacă s-a speculat că voi sta în tribune sau nu ştiu unde, în contractul meu scrie antrenor principal.
Despre gazon: „Nu s-a pus problema niciodată să jucăm la Tg. Jiu, dar schimbarea gazonului a fost prima mea dorinţă. Este ciudat să ai stadion de 5 stele şi să nu ai gazon, în noiembrie îl putem schimba, eu îmi doresc unul mixt, o să am discuţie şi cu primarul şi am promisiunea că ne va ajuta. În proporţie de 95 % se va schimba în noiembrie. Actorii trebuie să aibă câmp propice de a juca la adevărata lot valoare. Primele mele probleme sunt să schimbăm gazonul şi să revină jucătorii accidentaţi”.
Despre meciurile următoare: „Cu FCSB vom avea un meci foarte greu, e important să fim pregătiţi pentru acest meci şi să-l câştigăm, fiecare meci e foarte important dacă vrem să obţinem ce ne dorim. Vom avea un stagiu în perioada următoare, vom rămâne la Craiova, condiţiile sunt foarte bune la cantonament. Cu echipele mici nu trebuie să pierdem puncte, aşa se câştigă titlurile. CFR se va bate cu Viitorul cu FCSB, Craiova e mai jos puţin. CFR are un lot foarte bun, aţi văzut ce uşor câştigă meciurile.”
Despre sistemul de joc: „Sistemul de joc va fi în funcţie de calităţile jucătorilor, la echipa naţională am jucat un 4-3-3, sistem care se schimbă de la o fază la alta. La naţională era altceva, dar la club echipele pe care le-am antrenat au jucat ofensiv. Echipa care mi-a plăcut cel mai mult pe care am avut-o a fost Universitatea Craiova, marcam mult atunci, aveam jucători foarte buni, Craioveanu era cel mai bun. M-am gândit să-l iau pe Craioveanu în staff, vom vedea în vară, el are un contract cu un post de radio, nu poate pleca”.