O dramă, dar ce dramă, simbolul crizei imigranţilor!

0
332

Un băieţel sirian de 3 ani, mort, eşuat pe plaja Bodrum, din Turcia, în tentativa de a ajunge în Europa, este o imagine terifiantă, şi dacă se poate mai mult, care a făcut ieri ocolul lumii, devenind simbolul crizei imigranţilor. O fotografie pentru a deschide ochii. Toate elementele emoţionale, fac din această moarte dramatică o discuţie fără sfârşit, deşi fotografia nu sugerează altceva decât că oroarea poate deveni uneori banală. Realitatea nemascată este însă cutremurătoare. Până şi presa britanică, în marea ei majoritate conservatoare, apropiată guvernului condus de David Cameron, n-a rămas impasibilă şi sub teribila fotografie „The Independent” a titrat „Copilul cuiva”, iar „The Guardian” descrie inspirat „şocanta şi teribila realitate a crizei refugiaţilor în Europa”. Regatul Unit, refractar la primirea refugiaţilor, aflat în coada listei ţărilor europene predispuse la aşa ceva (între iunie 2014 şi 2015 a primit doar 166 de sirieni) a reiterat mereu că soluţia nu este primirea refugiaţilor, ci restabilirea păcii în regiunile din care provin, se află de câteva zile sub presiunea opiniei publice, a apelurilor de compasiune din partea societăţii civile şi ale bisericii. Inclusiv politicienii şi-au făcut auzită vocea, prin pledoarii în favoarea admiterii refugiaţilor. „The Sun”, cotidianul cel mai conservator şi eurosceptic, care în luna august publica fotografii cu David Cameron, în vacanţă, făcând surf, ieri sub fotografia micuţului Aylan Kurdi, 3 ani, înecat alături de fratele său Galip (5 ani) şi mama lor, Rehan, (35 de ani) scria: „Domnule Cameron, vacanţa s-a sfârşit. Acum faceţi faţă celei mai grave crize cu care Europa se confruntă, după cel de-al doilea război mondial”.

[KGVID poster=”https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/PhotoStory2_thumb14.jpg” width=”450″ height=”338″]https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/PhotoStory2.mp4[/KGVID]

Emoţia a atins cote maxime peste tot în lume. În schimb pentru a nu sensibiliza populaţia cu astfel de imagini, la care se opreşte respiraţia, premierul ungar, Victor Orban, a dat făcut recomandări precise canalului public Magyar Televizio 1. Raţiunea directivei? Protejarea copiilor, s-a spus oficial. Jurnaliştii maghiari n-au comentat nici evenimentele de coşmar din gara Budapesta, din această săptămână, cu imigranţii, care au luat cu asalt un tren pentru a ajunge în Germania. Gara a fost în cele din urmă evacuată. Şi graţie corespondenţilor presei internaţionale, Europa a aflat de ceea ce s-a întâmplat acolo. Că media ungară este de regulă cenzurată, încă din 2011, la un an de la sosirea la putere a lui Victor Orban, se ştie, şi la Bruxelles şi la Strasbourg şi în toate cancelariile europene. Problema imigranţilor este manipulată, instrumentată politic. Şi cel mai greu răspuns este la întrebarea mereu evitată: cum s-a ajuns aici? Nu cumva am uitat că ţările europene, cu liderii lor aleşi democratic au susţinut intervenţia în Libia, Irak, Afganistan, Daesh fiind decât rezultatul hoasului care a contaminat regiunea. Familia de kurzi sirieni a lui Aylan Kurdi, copilul găsit mort pe plaja Bodrum, din Turcia, ceruse azil, respins din luna iunie, în Canada, potrivit cotidianului „Ottawa Citizen”. Fugise de război. La Vancouver, Temma, sora lui Abdulah, o coafeză stabilită în Canada de 20 de ani, făcuse demersuri fără succes pentru acceptarea refugiaţilor. Din toată familia doar Abdulah, capul acesteia, s-a salvat, dintr-un naufragiu în apropierea insulei Kos, soldat cu 13 victime, fiind recuperat de Garda de coastă greacă, după ce înotase 3 ore. Familia plătise 4.000 euro împrumutaţi pentru a ajunge în Europa. Nu era la prima tentativă. O parte din Orientul apropiat se prăbuşeşte la porţile Europei…