Ministrul Sănătăţii a dezbătut reforma sanitară, la Craiova

0
314

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a fost, ieri, prezent la Craiova, unde a dezbătut, alături de medici, autorităţi, reprezentanţii sindicatelor şi ai pacienţilor din judeţele Olteniei, principiile reformei care se va aplica în domeniul sanitar. Cele mai importante măsuri care se vor lua în Sănătate vor viza spitalele, care vor avea un statut nou, precum şi viitoarea salarizare a medicilor. După câte se pare, plata personalului sanitar se va face după principii diferite decât cele de până acum, şi anume după criterii de performanţă care le vor fi impuse mai întâi doctorilor şi apoi şi celorlalţi angajaţi din spitale. 

Dezbaterea de la Craiova a fost cea de-a treia la nivel naţional, până pe data de 20 septembrie şi alte regiuni urmând să fie vizitate, în acelaşi scop, de echipa ministerială. ”Este deja cea de-a treia întâlnire, aceasta de la Craiova. Discuţiile s-au dovedit a fi benefice şi noi sperăm ca până pe 20 septembrie să acoperim toată ţara. În ultima săptămână a lunii, vrem să sistematizăm toate propunerile şi sugestiile, să le dăm o formă finală şi proiectul de lege pe care îl vom avea îl vom rediscuta apoi cu reprezentanţii Colegiului Medicilor, Farmaciştilor, ai Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, cu Patronatul Medicilor de Familie, cu Sindicatele şi asociaţiile de pacienţi. Avem o misiune extraordinar de grea, aşteptările oamenilor sunt imense de la autorităţi”.

Nicolăescu a recunoscut problemele din Sănătate

Chiar în debutul dezbaterii, ministrul Eugen Nicolăescu a recunoscut că sunt destule nemulţumiri referitoare la sectorul sanitar românesc. „Primii nemulţumiţi sunt pacienţii pentru că vin în contact cu un sistem neprietenos, cu un sistem care nu produce acele satisfacţii pe care oamenii le aşteaptă, un sistem care deseori îi pune în dificultate. Personalul medical, el însuşi, e nemulţumit, cel puţin din două considerente: din cauza veniturilor mici şi din cauza condiţiilor de muncă. În acelaşi timp, nemulţumite sunt şi autorităţile, pentru că noi înşine ne-am dori ca sistemul sanitar să fie performant, să fie prietenos şi să ducă la rezolvarea tuturor situaţiilor de sănătate pe care oamenii le reclamă că au nevoie. Dar, mai ales, să facem o prevenţie de aşa natură încât să prevenim bolile şi, în acelaşi timp, să îmbunătăţim indicatorii de sănătate care trebuie să caracterizeze populaţia României”, a declarat Eugen Nicolăescu, la întâlnirea care a avut loc, ieri, în sala Filarmonicii „Oltenia”.

Bani puţini, cheltuieli multe

Ministrul Sănătăţii a precizat că şi-a propus să facă, în acest an, cele mai importante schimbări, şi anume să fundamenteze reforma în Sănătate. „Avem câteva domenii prioritare pe care dorim să le punem la punct. Ştim foarte bine că cele mai multe fonduri le mănâncă sectorul spitalicesc, ceea ce nu este normal. Evident că oamenii sunt nemulţumiţi. Spitale avem multe, număr de paturi foarte mare, bani puţini. În consecinţă, distribuim puţin la foarte mulţi şi nu ajungem nicăieri. În schimb, creşterea serviciilor acordate în sistemul pre-spitalicesc: medicină de familie, serviciile acordate în ambulatoriu, sunt lucruri pe care trebuie să le facem”. O altă direcţie a reformei sistemului sanitar este şi profesionalizarea managmentului spitalelor. „Aici avem câteva obiective pe care vrem să le atingem: revizuirea normelor minimale privind contractele de management pentru manageri, reconsiderarea numărului de paturi, de tipuri de activităţi – avem paturi în exces pe unele specialităţi şi în minus pe altele. Revizuim tarifele de decontare pe categorii de spitale”.

Medicii vor fi salarizaţi după performanţe

Salarizarea medicilor este un punct important al acestei reforme. Ministrul Eugen Nicolăescu a menţionat că îşi doreşte ca medicii să nu mai fie consideraţi bugetari şi să le crească veniturile. ”Lucrăm la un proiect de salarizare a medicilor în funcţie de performanţă. Gândim criterii şi o serie de activităţi pe baza cărora să se măsoare performanţa unui medic. Trebuie să existe însă o apreciere corectă, să nu se facă abuzuri, să nu se întâmple ceea ce se întâmplă acum la noi când îi tai din leafă dacă nu îmi plac ochii cuiva. O echipă ministerială s-a deplasat în Turcia, unde se aplică acest proiect de 8 ani, şi a venit cu idei şi propuneri pe care le vom strânge şi le vom da o formă cât mai corectă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Se încearcă depolitizarea funcţiei de manager de spital

Tot printre proiectele de bază care sunt incluse în reformă se numără şi proiectul-pilot privind statutul spitalelor, care se va aplica, într-o primă fază, pentru 12 unităţi sanitare din ţară al căror nume nu este încă stabilit. Oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin că este foarte importantă excluderea spitalelor din sfera instituţiilor bugetare. De asemenea, managerii ar urma să capete mai multă autonomie şi flexibilitate, postul de director al unui spital urmând să fie astfel ”depolitizat”. Cele 12 spitale care intră în programul-pilot vor fi împărţite în două categorii, de interes naţional şi de interes local, iar proprietarul lor va decide dacă acesta va funcţiona în regim de regie autonomă, societate comercială sau organizaţie neguvernamentală. În fiecare dintre cazuri, spitalul îşi păstrează, în mod obligatoriu, funcţia de utilitate publică, deservind cetăţenii. Pe lângă depolitizarea funcţiei de director, autorii reformei consideră că vor veni şi avantajele financiare, unităţile sanitare putând să demareze lucrări de investiţii cu banii pe care îi încasează, ceea ce acum nu este posibil.

”Le spunem pacienţilor că le oferim toate serviciile medicale, când nu este adevărat”

Pachetul de servicii medicale de bază este considerat ”piatra de încercare” a reformei ministrului Eugen Nicolăescu. Acesta a recunoscut ieri că sistemul sanitar din România nu poate asigura toate serviciile medicale pe care le promite de pe urma asigurării de sănătate, care se opreşte din salariu. ”Le spunem pacienţilor că le oferim toate serviciile medicale, când nu este adevărat asta. Eu cred că este momentul să recunoaştem acest lucru. Cu 10,7%, cât este contribuţia fiecărui salariat, nu se asigură toate serviciile medicale. Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate este limitat şi, în consecinţă, noi trebuie să venim să spunem că le asigurăm doar un pachet medical de bază. Acesta ar urma să fie pentru toţi cetăţenii, indiferent că sunt sau nu asiguraţi, toţi cetăţenii au aceleaşi drepturi când li se întâmplă un eveniment nefericit în viaţa lor şi ajung la spital”.

Tot în cadrul întâlnirii de ieri, ministrul Sănătăţii a anunţat că anul viitor medicina de familie va beneficia de bani mai mulţi. La fel şi medicina de ambulatoriu, de paleaţie, precum şi medicina la domiciliu. Anul 2014 va aduce, totodată, în opinia lui Eugen Nicolăescu, şi o dezvoltare a centrelor de permanenţă.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU