Reţeta electronică, prescrisă de majoritatea medicilor doljeni

0
352

După un început cu stângul, reţeta electronică a fost adoptată de majoritatea medicilor doljeni. În doar o lună, numărul doctorilor care au renunţat la reţeta în format clasic, pe hârtie, a crescut de câteva ori. Deşi la un moment dat părea o cauză pierdută, introducerea prescripţiei în format electronic a intrat în ritmul pe care şi-l doreau încă de la început autorităţile sanitare.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj continuă să monitorizeze în această perioadă felul în care noul tip de prescripţie se implementează în cabinetele medicilor de familie, dar şi în farmacii. Reprezentanţii instituţiei susţin că, de la o lună la alta, situaţia s-a schimbat semnificativ. Astfel, dacă în iulie au fost prescrise 632 de reţete electronice de un număr de 66 de medici din judeţul Dolj, în luna august au fost prescrise 8.902 reţete electronice de 237 de medici.

O evoluţie asemănătoare este valabilă şi în cazul farmaciilor. În luna iulie, 36 de farmacii au eliberat un număr de 295 de reţete electronice, în timp ce în august au fost eliberate nu mai puţin de 5.432 de reţete electronice de către 119 farmacii.

Reţeta pe hârtie versus cea în format electronic

În ciuda progreselor înregistrate în ultima lună, rămâne valabilă perioada de acomodare până la sfârşitul anului, timp în care prescrierea „clasică”, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea pur electronică, varianta „Online”. Mai exact, dacă medicul-prescriptor este „Online”, atunci va prescrie electronic, iar dacă, dintr-un motiv sau altul, în acel moment nu are conexiune de Internet, nu are curent electric în cabinet sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci va folosi formularul „clasic”, autocopiant, în trei exemplare, respectând normele în vigoare.

„Menţionăm că acum există şi posibilitatea ca o reţetă care înainte era prescrisă pentru 90 de zile să poată fi descompusă în 3 reţete cu durata de tratament de 30 zile fiecare, toate 3 fiind prescrise în aceeaşi zi. Medicul prescriptor va tipări astfel câte o reţetă pentru fiecare lună. Reţetele vor fi identice în conţinut, cu excepţia seriei şi a numărului. Dacă în perioada următoare se vor mai constata unele probleme în procesul de integrare al reţetei electronice, CAS Dolj va sesiza CNAS situaţiile apărute şi avem convingerea că acestea vor fi soluţionate în cel mai scurt timp”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Nelămuririle furnizorilor, rezolvate de CAS Dolj

Pentru orice problemă apărută în prescrierea sau eliberarea reţetei electronice sau pentru informaţii, furnizorii de servicii se pot adresa la numărul de telefon 0784.273.425 sau la adresa de e-mail reteta_electronica@casdj.ro, urmând să primească răspuns în cel mai scurt timp.

Până acum, principalele nelămuriri ale furnizorilor au fost legate de procurarea programului, a seriilor de reţete, de adresa de e-mail la care se pot trimite întrebări, dar şi de modul în care trebuie acţionat în momentul în care nu este curent electric. În ceea ce priveşte procurarea programului, dacă furnizorii de servicii utilizează aplicaţia Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) pusă la dispoziţie de CNAS, atunci aceştia trebuie să actualizeze aplicaţia, dar dacă furnizorii de servicii utilizează o aplicaţie a unui alt furnizor de soft, atunci acesta trebuie să le pună la dispoziţie actualizarea aplicaţiei conform contractului între părţi.

Sistemul Informatic Unic Informatic permite generarea şi alocarea către medicii prescriptori a două categorii de serii de reţete: Online şi Offline. Prima categorie de serii de reţete este utilizată dacă medicul prescriptor are semnătură electronică în cazul prescrierii asistate de calculator Online sau Offline a reţetelor. A doua categorie de serii de reţete este utilizată pentru prescrierea reţetelor Offline – în vizitele la domiciliu – de medici. În acest caz, medicul va pre-tipări macheta reţetei din aplicaţia de raportare, completând de mână restul detaliilor.