Primăria Lipovu refuză să plătească naveta profesorilor

0
715

Atât elevilor, cât şi profesorilor le vor fi decontate şi în acest an şcolar cheltuielile de transport. Problematică rămâne însă naveta dascălilor, în condiţiile în care banii vin de la autorităţile locale, iar restanţele din anii anteriori nu au fost încă plătite. La Lipovu, spre exemplu, primarul a “tăiat” din start banii destinaţi navetei.

În timp ce banii pentru decontarea transportului elevilor vin de la Ministerul Educaţiei, cei pentru profesori sunt alocaţi de la bugetele locale. Adică primarii au obligaţia să prevadă în bugetul propriu decontarea cheltuielilor de navetă pentru cadrele didactice. Dar… “au fost sincope în anumite localităţi, unde nici până la ora aceasta nu au fost decontate cheltuielile de navetă, deşi legea îi obligă pe primari să-şi prevadă aceste cheltuieli bugetare. Noi, ca inspectorat, luăm legătura cu primăriile respective pe cât este posibil, iar sindicatele sunt cele care se implică mai mult în acest sens. Pe noi ne interesează în principal decontarea transportului elevilor, în general al acelora care provin din mediul rural, din judeţ, care vin la învăţământul liceal din Craiova”, declară conducerea Inspectoratului Şcolar Dolj.

“Începând cu 1 ianuarie, aproape în totalitate localităţile au decontat naveta cadrelor didactice, dar în unele localităţi au ignorat restanţele din anii 2010 şi 2011. O situaţie specială este în localitatea Lipovu, unde naveta nu este decontată de mai bine de doi ani şi, mai mult, Primăria, deşi avea obligaţia să asigure sumele necesare – conform instrucţiunii date de domnul ministru Funeriu şi de Legea Educaţiei –, a transmis o notă în unitatea şcolară, prin care spune să nu se mai solicite decontarea întrucât dânsul nu dispune de bani în buget pentru a asigura cheltuielile de transport. Este unicat în judeţul Dolj. În atare condiţii, noi desfăşurăm procese atât pentru localitatea Lipovu, cât şi pentru alte localităţi, pentru sume care trebuiau decontate în anii anteriori. Sumele mai vechi de trei ani se prescriu. Cu alte cuvinte, avem doar procese care se încadrează în proximitatea celor trei ani”, a declarat Constantin Lungulescu (foto), preşedintele Sindicatului “Spiru Haret” Dolj.