12 milioane de euro, recuperaţi la bugetul Craiovei

0
412

Cele 12 milioane de euro care au fost investite în reabilitarea Parcului Romanescu, dintre care 7 milioane de euro de la bugetul local, vor fi recuperate în totalitate de la Uniunea Europeană. Deja investite în lucrările din 2015, fondurile vor fi decontate către municipalitatea craioveană prin intermediul „proiectelor retrospective”, recent lansate de către UE.

Primarul Mihail Genoiu a anunţat, ieri, pe facebook, că proiectul reabilitării Parcului Nicolae Romanescu din Craiova a fost acceptat ca finanţare în cadrul proiectelor retrospective ale UE, ceea ce înseamnă că autorităţile locale îşi vor recupera întreaga sumă care a fost investită în lucrările realizate acolo. „O veste extraordinară vine din partea guvernului, care a reuşit să negocieze modul de acordare a fondurilor europene. Astfel, avem şansa să primim de la bugetul fondurilor europene contravaloarea întregului proiect de renovare a Parcului N. Romanescu, inclusiv podul suspendat şi mare parte din contribuţia noastră deja achitată”, a postat edilul Craiovei, pe reţeaua de socializare.

Fondurile alocale prin proiectele restrospective

Despre această posibilitate s-a vorbit încă din primăvară, iar cel mai devreme săptămâna trecută când edilul din Bănie i-a informat pe consilierii municipiali că primăria a depus o cerere în acest sens la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a rămas în analiză. Primarul a mai spus, tot atunci, că şansele ca proiectul de la Craiova să fie acceptat sunt foarte mari, fiind sigur de reuşită, ceea ce s-a şi întâmplat. O problemă a existat, însă, în prima etapă a lansării proiectelor retrospective, oficialii europeni impunând şi o limită financiară până la care se acordă banii înapoi. Cum mai multe primării din ţară au fost interesate de această posibilitate, dar se vedeau îngrădite de acest aspect, primarii au solicitat guvernului să negocieze cu oficialii UE vizavi de suma pe care o au proiectele. 

47,3 milioane de lei, costul lucrărilor efectuate la parc

Concret, la Craiova sunt aşteptaţi să vină 12 milioane de euro, totalul care a fost investit în lucrările de modernizare a Parcului Nicolae Romanescu. Reamintim că municipalitatea a demarat, în 2015, un amplu proiect de reabilitare a parcului – incluzând aleile, podeţele şi decolmatarea lacului, plus reţele de irigare şi supraveghere video. În octombrie 2015, a fost semnat contractul de lucrări cu firma Mitliv, pentru suma de 47,3 milioane de lei, fără TVA. Din aceşti bani, autoritatea locală nu a putut să atragă din bugetul UE decât aproximativ 4 milioane de euro, fiindcă a expirat perioada de implementare a proiectului. Restul de 7 milioane de euro au fost acoperiţi din alocaţii de la bugetul local, în următorii doi ani, până la finalizarea tuturor lucrărilor angajate prin proiect.

Elementul salvator

Craiova nu s-ar fi încadrat în această categorie a proiectelor retrospective, un fel de a doua şansă oferită municipalităţilor de către UE, dacă nu ar fi existat măcar un element care să nu fi apucat să fie terminat. Iar acel element l-a reprezentat podul suspendat al parcului la care nu s-a făcut nici o intervenţie. Primarul Craiovei a explicat că, în 2015, când s-a început marele proiect de reabilitare, şi podul suspendat a fost şi el pus pe listă, dar a trebuit să fie fost exclus deoarece mai suferise o reabilitare cu câţiva ani în urmă şi nu ieşise din perioada de garanţie. În mai 2017, municipalitatea craioveană a recepţionat lucrările din parc şi a promis că va moderniza şi podul suspendat, pe fonduri proprii. Pentru că era deteriorat, acesta a fost închis pentru accesul publicului.  

3,6 milioane de lei, ultimul deviz pentru podul suspendat

În aprilie 2018, Primăria Craiova a lansat licitaţia pentru reabilitarea podului suspendat din parc, costul total al proiectului tehnic şi lucrărilor fiind estimat la 4.269.672 de lei (fără TVA). Durata de execuţie a fost stabilită la nouă luni, după ce va fi gata proiectul tehnic. Lucrarea a fost atribuită, luna trecută, firmei Antriter Manual Art SRL, din Bucureşti, pentru suma de 3.612.084 lei, fără TVA. În noile condiţii, această sumă de aproape un milion de euro nu ar mai fi alocată de la bugetul local, ci va intra şi ea în banii care vor fi decontaţi de Uniunea Europeană. Pentru Craiova, acest lucru ar constitui un mare câştig, cei 7 milioane de euro investiţi anterior, la care se alătură costurile pentru modernizarea podului suspendat constituindu-se într-o economie mare care se face la bugetul local.