Week-end de foc: ne aşteaptă 41 de grade / ROȘU, pentru stat în casă!

0
100

PAGINA 1Doljul este, din nou, sub cod ROȘU de caniculă până sâmbătă, inclusiv, iar meteorologii nu exclud posibilitatea prelungirii acestuia pentru duminică şi chiar luni, când va fi la fel de cald în toată Oltenia. Temperaturile ajung la valori de 40 – 41 de grade Celsius şi se vor resimţi şi mai puternic în sudul judeţului – la Calafat, Băileşti, Bechet, Călăraşi şi Dăbuleni, precum şi în localităţile din jurul acestora. Autorităţile sunt în alertă maximă, fiind instituite măsuri speciale pentru a face faţă acestei perioade. Medicii recomandă însă, insistent, să stăm în case, iar dacă ne lipseşte aerul condiţionat din încăperi, să încercăm să consumăm cât mai multe lichide pe parcursul zilei!

Începând de astăzi şi apoi tot week-end-ul, Doljul fierbe la propriu, fiind aşteptate temperaturi foarte mari, motiv pentru care autorităţile au instituit cod ROȘU de caniculă, adică maximum posibil.

Mieta Colan, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Oltenia, ne-a precizat, ieri, că urmează, într-adevăr, două zile critice pentru judeţul nostru – vineri şi sâmbătă – când temperaturile vor urca foarte mult, ajungându-se să fie comparabile cu recordurile înregistrate, adică acele valori pe care meteorologii le păstrează în baza de date pentru cercetări şi comparaţii. „Vineri şi sâmbătă valul de căldură, care a debutat încă de luni, 31 iulie, va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală va depăşi, pe arii extinse, pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa, frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade, iar maximele vor fi extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, care se vor situa între 39 şi 42 de grade”, a precizat meteorologul Mieta Colan.

Temperaturi-record în Craiova şi sudul judeţului

canicula 2La Craiova, potrivit meteorologilor Centrului Regional Oltenia, s-au înregistrat, ieri, 37 de grade Celsius şi chiar 38 grade, la orele prânzului, dar cel mai cald va fi, totuşi, astăzi şi mâine. Pentru vineri, prognoza spune că temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius, urmând ca sâmbătă să se atingă maxima de 42 de grade Celsius, o valoare pe care specialiştii o încadrează deja în tabelul temperaturilor-record.

Există localităţi din Dolj unde arşiţa va fi resimţită, totuşi, şi mai puternic. Specialiştii vorbesc de temperaturi care pot sări de 42 de grade Celsius, pentru ziua de sâmbătă şi chiar duminică, în localităţile de la Dunăre, începând cu Băileşti, Rast, Bechet, Dăbuleni, Calafat, unde nu se exclud apariţia unor temperaturi uşor mai mari chiar, după cum s-a întâmplat la sfârşitul lunii iunie – începutul lui iulie, când termometrele localnicilor din Dăbuleni au arătat 43 de grade Celsius, la umbră.

Câteva detalii ne pot salva viaţa

canicula 4Pentru a evita să aveţi probleme de sănătate, specialiştii recomandă, insistent, ca, în aceste zile, să evitaţi deplasările, iar dacă este absolut necesar sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice). Trebuie evitate aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens, între orele 11.00-18.00.

Dacă, totuşi, ieşim afară, trebuie să fim atenţi şi cum ne îmbrăcăm: cu haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare şi să purtăm cu noi o sticluţă cu apă! Mai mult ca oricând, este indicat un consum de 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, sub formă de apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe – pentru caniculă fiind recomandate ceaiurile de soc, muşeţel şi urzici. Specialiştii ne îndeamnă să mâncăm multe legume şi fructe – în special pepene şi prune, să consumăm iaurt (echivalentul unui pahar cu apă). De evitat, sunt băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare; alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Este interzis consumul de alcool pentru că deshidratează şi transformă pe oricine într-o potenţială victimă a caniculei.

***

canicula 3Puncte de prim ajutor, în Craiova:

Dacă vă aflaţi în trafic sau în trecere prin Craiova şi simţiţi că sunteţi afectat de căldură, este bine să mergeţi la unul dintre punctele de prim-ajutor pe care autorităţile le asigură tocmai pentru a depăşi cu bine acestă perioadă extrem de caniculară.

Pentru persoanele care intră să se adăpostească, se asigură apă potabilă, scaune şi se pune la dispoziţie o linie telefonică pentru anunţarea urgenţelor. De asemenea, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00, există un medic medical care acordă ajutor.

Puncte de prim ajutor temporare:

 1. Prefectura Dolj – sala video
 2. Primărie – Palace – strada Al.I. Cuza nr. 1
 3. Piaţa Centrală – punct sanitar
 4. Asistenţă Socială – Cartier Lăpuş
 5. Asistenţă Socială – Cartier Craioviţa Nouă

Puncte de prim ajutor permanente:

 1. Craiova, str. Olteţ nr. 5 – cabinete medici de familie
 2. Craiova, str. Vlad Ţepeş nr.2 – cabinete medici de familie
 3. Craiova, str. Siretului nr.13 – cabinete medici de familie
 4. Craiova, str. Cocoş nr.8 – cabinete medici de familie
 5. Craiova, str. Nicolae Titulescu nr. 44 – cabinete medici de familie
 6. Craiova, str. Prelungirea Horia nr. 2 – cabinete medici de familie
 7. Craiova, str. Brazda lui Novac, bl. 56, parter – cabinete medici de familie
 8. Craiova, Calea Bucureşti, bl. N1b, parter – cabinete medici de familie
 9. Craiova, str. Dr. M. Cănciulescu, bl. I39, parter – cabinete medici de familie
 10. Craiova, str. Lăpuş, bl. F11, parter – cabinete medici de familie
 11. Craiova, str. Rovine, bl. G28, parter – cabinete medici de familie
 12. Craiova, str. Valea Roşie, bl. 6vechi, parter – cabinete medici de familie
 13. Craiova, Craioviţa Nouă, str. Magnoliei, bl. 160G, parter – cabinete medici de familie
 14. Craiova, Micropoliclinică Craioviţa Nouă – cabinete medici de familie
 15. Craiova, Cernele, str. C. Gherghina, nr. 62 – cabinete medici de familie

***

Vehiculele mari, trase pe dreapta între orele 12.00 şi 20.00

De miercuri, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj au instituit, între orele 12.00 şi 20.00, restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone în tot judeţul Dolj. Mai exact, camioanele şi TIR-urile sunt trase pe dreapta, în perioada caniculară. „În baza atenţionării meteorologice emise de ANM, se interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă, cu excepţia transportului de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile, a vehiculelor care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturilor funerare, transporturilor poştale şi a celor de apă îmbuteliată, etc. Pentru a se pune în aplicare aceste restricţii poliţiştii rutieri din Dolj, împreună cu lucrători din cadrul I.S.C.T.R., vor acţiona şi vor fi prezenţi în trafic, pe sectoarele de drum pe care au fost instituite restricţiile de circulaţie, dar vor acţiona şi pentru evitarea aglomerărilor şi asigurarea fluenţei traficului rutier, filtre rutiere fiind instituite la intrarea şi ieşirea din Craiova”, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

***

ISU Dolj, în gardă

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au anunţat că, de ieri, a fost activată Grupa Operativă, la sediul unităţii, iar celelalte instituţii cu atribuţii în monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă vor asigura permanenţa de la sediul instituţiilor proprii. În plus, pompierii, dar şi cadrele medicale, insistă asupra unor măsuri pe care populaţie trebuie să le respecte în perioada caniculară.