“Amatorismul PSD a dus la un exod de personal din MApN şi MAI”

0
99

Militari defileaza in cadrul paradei militare de 1 Decembrie, desfasurata la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Nationale, in Bucuresti, joi, 1 decembrie 2016. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Parlamentarii PNL,USR şi PMP din Comisiile de apărare critică demersul Guvernului de a aplica “politica faptului împlinit” pentru a modifica pensiile speciale, care a generat “un exod” de personal în MAPN şi MAI,precum şi reglementarea prin OUG, PSD susţinând că OUG criticată va ajunge în Parlament.

          Senatorul PSD Ionel-Daniel Butunoi, membru al Comisiei de Apărare, a susţinut că Guvernul Tudose vrea să aplice “un principiu corect”. “Aşa cum am văzut că a explicat şi domnul preşedinte Dragnea şi domnul prim-ministru mie mi se pare că aplică un principiu corect. Nu este vorba despre o scădere a pensiilor, ci despre a aplica un principiu corect pentru ca o pensie în plată să nu fie mai mare decât salariu pe funcţia respective a celui care efectiv munceşte. Eu am văzut clar că au spus că nu se taie absolut nicio pensie”, a declarat senatorul PSD Ionel-Daniel Butunoi, pentru MEDIAFAX.

          În contextul în care parlamentarii din opoziţie au criticat lipsa de transparenţă a demersului PSD, Butunoi a afirmat că Ordonanţa de Urgenţă privind pensiile speciale va intra în vigoare la o lună şi jumătate după ce va fi emisă, ceea ce înseamnă că va putea fi dezbătută în Parlament şi modificată dacă va fi necesar. Stiu că oricum va intra în aplicare la o lună şi jumătate ceea ce înseamnă că va fi dezbătută şi în Parlament, ca orice Ordonanţă de Urgenţă. Ea va fi pusă în aplicare începând cu data de 15 septembrie, de la 1 septembrie Parlamentul oricum va fi în activitate. Deci, nu va intra în vigoare înainte de a fi dezbătută în Parlament”, a spus senatorul PSD.

           Vicepreşedintele PNL al Comisiei de Apărare, deputatul Ovidiu Raeţchi, a criticat demersul PSD de aplica “politica faptului împlinit”, fără a purta negocieri cu cei direct vizaţi, susţinând că social-democraţii au “trişat” şi doar “anumiţi oameni” au fost “avertizaţi să iasă la pensie” înainte de a fi emisă OUG. “Doar că, ce sa vezi, PSD trişează. Anumiţi oameni – probabil apropiaţi lor, poate din jurul miniştrilor – sunt avertizaţi să iasă repede la pensie, pentru a beneficia de vechiul regim de pensionare. Informaţia nu mai poate fi controlată. Zvonul circula insistent şi apar brusc sute de dosare de pensionare care îl confirmă. Fenomenul capătă proporţii: sunt aşteptate mii de pensionari. Pentru sănătatea Armatei e un dezastru, fiind pierdut peste noapte un întreg eşalon de conducere pregătit ani de zile pentru o carieră mult mai lungă”, a declarat liberalul, pe Facebook.

         Ovidiu Raeţchi a susţinut că PSD a transformat Armata Română într-o “ţintă de campanie negative” pentru a ieşi din “încercuire”. “Ca să iasă din încercuire, PSD aplică o diversiune: nu mai e vorba de pensiile militarilor (care sunt ocupaţionale), ci de cele speciale. Soldaţii sunt amestecaţi cu parlamentarii – desi nu exista nicio legătură între ei. Apar statistici cu sumele mari pe care le câştigă magistraţii militari, desi aceştia beneficiază cumulativ de avantajele celor din sistemul de Justiţie. Armata Română a devenit, pur şi simplu, o ţintă de campanie negative”, a spus deputatul PNL.

         USR a pus sutele şi miile de cereri de pensionare depuse de personalul MAI şi MAPN pe seama “panicii” generate de modul în care PSD a decis să legifereze pensiile speciale. Vicepreşedintele Comisiei de Apărare deputatul USR Bogdan Rodeanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că felul în care Guvernul Tudose procedează – “pe repede înainte”, genereză o problemă de siguranţă naţională. “Modificarea legislaţiei printr-o simplă OUG care nu are în spate o analiză amănunţită asupra impactului, implicaţiilor, generează panică, tensiuni sociale, nimeni nu stie ce se va întâmpla exact. În MAI sunt peste 700 de cereri de pensionare, în sistemul de apărare peste 3200 de cereri”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare deputatul USR Bogdan Rodeanu, pentru MEDIAFAX.

         Senatorul PMP Dorin-Valeriu Bădulescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, a susţinut că perspectiva de a primi o pensie mai redusă a dus la un “exod” al militarilor şi al poliţiştilor din sistem.