Serviciul secret al Statului Islamic, unul de elită

0
260

2832Ieri, cotidianul New York Times a publicat un interviu cu Harry Sarfo, un german care s-a alăturat Staului Islamic şi acum este închis într-o închisoare de maximă securitate din Bremen, Germania. Operaţiunile se pare că ar fi pregătite de o unitate secretă a Statului Islamic cunoscută în lumea arabă drept Emni, care este o combinaţie dintre forţe de poliţie internă şi operaţiuni externe dedicate răspândirii terorii. Sarfo precizează că serviciul secret al Statului Islamic este structurat pe mai multe nivele de comandă. Capul structurii ar fi Abu Muhammad al-Adnani. Acesta era cunoscut anterior ca purtător de cuvânt şi director de propagandă al organizaţiei teroriste.

Născut în oraşul Binnish, din nordul Siriei, al-Adnani ar avea 39 de ani, iar Departamentul american de Stat a pus o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul său. Însă detaliile despre el sunt puţine. Există o singură fotografie cunoscută a sa, care a fost facută în urmă cu mulţi ani.

Potrivit jihadistilor prinşi, când recruţii din forţele speciale termină cele 10 niveluri de antrenament necesare, ei sunt legaţi la ochi şi duşi să îi jure credinţă sirianului.

Ei rămân legaţi la ochi până la întoarcere, astfel încât nici măcar ei nu ştiu cum arată comandantul.

Pe lângă rolul de comandant al Emni, al-Adnani este cel care aprobă toate clipurile de propagandă publicate de ISIL.

Consolidând ideea că Emni este o parte crucială a operaţiunilor ISIL, interviurile şi documentele sugerează că unitatea are mână liberă în recrutarea şi transferul militanţilor din diverse părţi ale organizaţiei – de la nou-sosiţi la luptători cu experienţă, inclusiv din forţele de elită şi din unităţile de comando.

Emni selectează de regulă agenţii în funcţie de naţionalitate şi îi grupează în funcţie de limba vorbită în unităţi mici, discrete, ai căror membri se întâlnesc uneori abia cu o zi înainte de plecarea lor în străinătate.

Anchete ale serviciilor de informaţii occidentale arată că Emni a mai trimis agenţi în Austria, Germania, Spania, Liban, Tunisia, Bangladesh, Indonezia şi Malaysia.

Alte câteva sute de agenţi se afla în Turcia, scrie New York Times, care precizează că se pare că ISIL nu a reuşit să trimită pe nimeni în America de Nord.

Potrivit jihadiştilor, însă, acest lucru este compensat de faptul că pot radicaliza rapid americani pe Internet. Aceştia îşi pot cumpara cu uşurinţă arme singuri şi nu au nevoie de organizare.