Proces încheiat cu… decesul unuia dintre inculpaţi

0
239

Partenera sa de dosar a primit 6 ani de puşcărie pentru evaziune fiscală

Un proces în care doi craioveni, Dumitru Vasilcă şi Angela Lascu, au fost judecaţi şi condamnaţi pe fond pentru o evaziune fiscală de peste 3 milioane de lei s-a încheiat la Curtea de Apel Craiova într-un mod mai puţin obişnuit. Pe parcursul judecării apelului, bărbatul a decedat, astfel că procesul faţă de el a încetat. Partenera sa de dosar a rămas cu pedeapsa de 6 ani închisoare cu executare primită la Tribunalul Dolj. Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore pe 16 februarie 2012, însă nu au fost arestaţi preventiv, fiind judecaţi în libertate. 

Reamintim că, pe 16 februarie 2012, reprezentanţii IPJ Dolj anunţau că poliţiştii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor, cu sprijinul ofiţerilor SJIPI Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că Dumitru Vasilcă, de 45 de ani, şi Angela Lascu, de 54 de ani, din Craiova în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, din municipiu şi localitatea Carpen, prin nedeclararea tuturor operaţiunilor comerciale derulate s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat cu suma de 3.174.517 lei, în perioada 2008-2011. În ziua respectivă cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, însă, ulterior, instanţa a respins propunerea de arestare preventivă.

Documentarea activităţii infracţionale a celor doi a continuat, la finalizarea cercetărilor procurorul de caz dispunând trimiterea lor în judecată pentru evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008-2011 Dumitru Vasilcă a fost asociat şi administrator la mai multe societăţi comerciale, ce aveau ca principal obiect de activitate comerţul cu ridicata al cărnii şi produselor din carne. Acesta a înfiinţat firmele SC Doru&Gabi SRL, SC Agro Doromir SRL, SC Agro Ţărăncuţa SRL şi SC Agro Bujorel SRL, pe care le-a folosit pentru prejudicierea bugetului de stat prin emiterea unor facturi fiscale ce atestau operaţiuni comerciale pe care nu le-a înregistrat în contabilitate şi prin faptul că nu a declarat şi nu a plătit impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată.

Au primit câte 6 ani de puşcărie la Tribunal

În fapt, atât achiziţiile de animale vii de la persoane fizice, cât şi scarificarea acestora şi comercializarea cărnii rezultate către diverse societăţi comerciale, erau controlate de Angela Lascu, care nu avea nici o calitate în cadrul societăţilor în numele cărora emitea documentele justificative, însă acţiona ca un veritabil administrator de fapt. “Între cei doi inculpaţi a existat o înţelegere privind modalitatea de lucru, în scopul de a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Astfel, în schimbul unei sume de bani pe care inculpata Lascu Didina Angela i-o plătea lunar inculpatului Vasilcă Doru Dumitru, acesta din urmă îi înmâna facturi în alb, semnate şi ştampilate, pe care ea le folosea pentru a comercializa către beneficiari carcasa de carne rezultată din sacrificarea animalelor. Ulterior, facturile fiscale nu erau înregistrate în contabilitatea societăţilor administrate de inculpatul Vasilcă Doru Dumitru, fapt cunoscut şi acceptat şi de către coinculpată”, după cum se arată în rechizitoriul Parchetului. În urma expertizei contabile dispuse în cauză, s-a stabilit prejudiciul pe fiecare firmă în parte, totalul ajungând la 3.174.517 lei, din care  2.911.439 lei reprezentând TVA şi 263.078 lei – impozit pe profit. Procurorii au pus sechestru pe un autoturism marca Renault Megane al lui Vasilcă, dar şi pe apartamentul şi autoturismul marca Chevrolet Aveo pe care le deţinea Angela Lascu.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj pe 3 mai 2012, iar pe 30 ianuarie 2014 instanţa a pronunţat sentinţa pe fond. Astfel, ambii inculpaţi au fost condamnaţi la câte 6 ani de închisoare cu executare şi acoperirea prejudiciului creat.

Atât inculpaţii, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, care s-a înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 27 martie 2014. Numai că, după mai bine de un an de judecare a apelului, mai exact pe 15 mai a.c., Doru Vasilcă a decedat, instanţa amânând de mai multe ori dosarul până la lămurirea acestui aspect. În final, luna trecută, pe 10 iulie a.c., judecătorii Curţii de Apel Craiova au pronunţat sentinţa definitivă. Angela Lascu a rămas cu pedeapsa primită pe fond, de 6 ani închisoare cu executare pentru evaziune fiscală întrucât apelul ei a fost respins, iar faţă de Doru Vasilcă s-a constatat încetarea procesului ca urmare a decesului: „Respinge apelul părţii civile şi al inculpatei Lascu Didina Angela, ca nefondate. Încetează procesul penal privind pe inculpatul Vasilcă Doru Dumitru, trimis in judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art 9 alin 1 lit b şi alin 3 din Legea 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin 2 Cod penal din 1969, deoarece a intervenit decesul inculpatului la data de 15.05.2015. Menţine dispoziţiile din sentinţa penală apelată cu privire la sechestrul asigurator dispus asupra bunurilor inculpatului Vasilcă Doru Dumitru. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate ce nu contravin prezentei. Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.