În semifinala Concursului European de Inovare Socială / Unul dintre cele 30 de proiecte selectate este din România

0
120

Unul dintre cele 30 de proiecte selectate în semifinala Concursului European de Inovare Socială este din România. El propune o nouă generaţie de băuturi funcţionale cu impact pozitiv asupra sănătăţii gastrointestinale, ambalate în recipiente inteligente şi având costuri reduse.

Ideea proiectului este de a dezvolta noi băuturi probiotice, folosind deşeuri agroalimentare şi bacterii probiotice micro-încapsulate, ambalate în sticle cu eliberare controlată. Micro-capsulele urmează a fi depozitate în dopul sticlei, până când utilizatorul deschide recipientul, amestecând conţinutul lor cu sucul propriu-zis. „Relevanţa practică a produsului este dată de prețul scăzut datorat folosirii de deşeuri agroalimentare, dar și crearea unei sticle inteligente ce păstrează elementul probiotic încapsulat, până la momentul consumului”, se consemnează pe site-ul CE. Peste 1.400 de proiecte din mai mult de 40 de ţări au fost înscrise în ediţia 2015 a concursului. România, cu un procent de 8% din total, se clasează pe locul 3 în rândul ţărilor cu cele mai multe propuneri de proiecte, după Italia (20%) şi Spania (9%).

“Academia de inovarea socială”

Toate proiectele semifinaliste vor primi îndrumare și sprijin specializat pentru a le oferi o șansă reală în cadrul concursului, dar şi dincolo de el. Astfel, cei care le-au propus vor participa, în perioada 7-9 septembrie, la “Academia de inovarea socială”, organizată la Viena, pentru a-şi putea definitiva propunerile. Juriul va desemna, apoi, cei zece finaliști ai concursului. Cele mai eficiente trei soluţii propuse vor primi o finanțare de 50.000 euro, fiecare, astfel încât ele să poată fi materializate. Ceremonia de premiere a câştigătorilor va avea loc în luna noiembrie, la Bruxelles. Propunerile selectate cuprind o gamă largă de idei ce merg de la transformarea deșeurilor alimentare provenite de la cantine şi restaurante în biogaz, activitate ce creează locuri de muncă şi ajută la diminuarea problemelor de mediu, şi până la soluţii pentru persoanele în scaun cu rotile sau cu mobilitate redusă care vor să lucreze în domeniul apiculturii.

***

Concursul de inovare socială se află la a 3-a ediţie. Tema centrală din 2015, “Noi căi pentru cretere”, i-a obligat pe juraţi să aleagă propunerile cu cel mai mare potenţial de cretere şi de susţinere a valorii financiare şi care asigură progresul social pentru cetăţeni, guvern şi companii deopotrivă.