Andronescu: Putem face o lege a educaţiei care să îi permită sistemului să se dezvolte creativ

0
130

Fostul ministru al Educaţiei, actual preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat, ieri, la o dezbatere organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), că alături de studenţi se poate concepe o lege a educaţiei care să “dea viziune sistemului”, transmite corespondentul Mediafax.

“Din punctul meu de vedere şi din prisma experienţei, dar şi a responsabilităţii pe care o am, cred că împreună putem să facem o lege care să dea viziune sistemului, să îi permită sistemului să evolueze, să îi permită sistemului să se dezvolte creativ. Să nu pună sistemul sau toate universităţile sau toate programele de studii în acelaşi tipar în care cred eu că nu trebuie să acceptăm să ne aşezăm niciodată, ci, dimpotrivă, să putem, cu capacităţile pe care universităţile le au, să dăm personalitate fiecărei universităţi. Fiecare universitate să îşi asume propriul ei drum de evoluţie spre modernitate şi spre performanţă şi sigur că din acest punct de vedere, personal, am foarte multe aşteptări şi în acelaşi timp şi îngrijorări legate de faptul că mi-aş dori foarte mult ca această lege să reuşească în sensul în care discutăm”, a spus Andronescu.

Ea a adăugat că îşi doreşte ca în noua lege a educaţiei să se pună accent pe autonomia comunităţilor universitare. “Mi-aş dori ca în această lege să stabilim mai clar care este responsabilitatea socială a universităţii şi responsabilitatea publică pe care universitatea şi-o asumă. Sigur, sunt foarte multe alte idei care să facă o lege acceptată de sistem, care să permită sistemului să evolueze, dar cu un mare accent pe autonomia comunităţilor universitare”, a afirmat Andronescu, transmiţându-le, totodată, studenţilor că şcoala nu înseamnă numai cursuri.

La Timişoara are loc, în această săptămână, Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România, organizat de ANOSR şi Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT), la care participă peste 350 de studenţi. În deschiderea evenimentului, care a avut loc ieri, consilierul de stat în cadrul Departamentului Educaţie şi Cercetare al Administraţiei Prezidenţiale Ligia Deca le-a transmis studenţilor prezenţi un mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis. În cadrul Forumului din acest an se analizează situaţia actuală a învăţământului superior românesc şi se stabilesc priorităţi pentru mandatul următor al ANOSR. Discuţiile studenţilor se vor încheia cu o rezoluţie.