Kofi Annan a demisionat, spre regretul Rusiei, al SUA şi chiar al preşedintelui sirian

0
345
Kofi Annan

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat, joi, demisia lui Kofi Annan din funcţia de mediator pentru pacea din Siria, ca fiind „foarte regretabilă”, apreciind că aceasta nu trebuie să descurajeze eforturile de a găsi o soluţie diplomatică pentru conflictul sirian. „Kofi Annan este un om de mare merit, un diplomat strălucit şi o persoană foarte cinstită şi de aceea este foarte regretabil” că el a demisionat, a declarat Putin, citat de agenţiile ruse, înainte de plecarea sa într-o scurtă vizită la Londra, cu ocazia Jocurilor Olimpice. „Însă sper că eforturile comunităţii internaţionale vor continua să se concentreze pe modalitatea de a pune capăt violenţelor”, a adăugat acesta.

Şi regimul Bashar Al-Assad a anunţat că regretă demisia emisarului ONU şi Ligii Arabe, Kofi Annan. Într-un comunicat, Ministerul sirian de Externe a exprimat „regretul” pentru această demisie, afirmând că „state care au încercat să destabilizeze Siria au obstrucţionat misiunea lui Kofi Annan”, o aluzie la Occident, la Turcia şi la unele ţări arabe. La rândul lor, Statele Unite au acuzat China şi Rusia că poartă responsabilitatea demisiei lui Annan.

„Kofi Annan a informat Naţiunile Unite şi Liga Arabă despre intenţia de a nu prelungi mandatul de mediator, care va expira pe 31 august 2012”, a precizat ONU joi, într-un comunicat. La rândul său, Kofi Annan – autorul unui plan de încetare a ostilităţilor în Siria niciodată pus în aplicare – a susţinut, într-o declaraţie, că „militarizarea excesivă de pe teren şi lipsa de unanimitate a Consiliului de Securitate au schimbat fundamental rolul meu”, a explicat Annan. Potrivit acestuia, preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, va trebui să se retragă de la putere „mai devreme sau mai târziu”. „Nu am primit susţinerea pe care această cauză o merita. (…) Există disensiuni la nivelul comunităţii internaţionale. Toate aceste lucruri au complicat situaţia mea”, a spus Annan, făcând aluzie la poziţiile Rusiei şi Chinei, care au blocat în mod repetat proiecte de rezoluţie care urmăreau să constrângă regimului sirian să aplice planul de pace.