Prefectul Giugea a discutat ieri cu foşti componenţi ai Craiovei Maxima despre încropirea unei echipe de fotbal a oraşului
Prima iniţiativă pentru resuscitarea fotbalului craiovean a avut loc ieri la sediul Prefecturii Dolj, acolo unde prefectul Nicolae Giugea i-a convocat pe foştii jucători ai Craiovei Maxima pentru o discuţie incipientă în vederea formării sau preluării unei echipe de fotbal care să reprezinte oraşul Craiova. Dintre cei solicitaţi la discuţii s-au prezentat Sorin Cârţu, Nicolae Negrilă, Costică Donose şi Nicolae Tilihoi. În perioada următoare urmează să aibă loc punerea de acord între autorităţi, Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova fiind chemate să se alăture pentru o susţinere comună a proiectului, dar şi studierea regulamentelor fotbalistice, pentru acest lucru apelându-se la şeful Baroului Dolj, avocatul Ion Turculeanu. „Am discutat cu o parte dintre foştii componenţi ai Craiovei Maxima, unii dinre ei nu au putut să participe. Timpul este destul de scurt, dar dacă ne mobilizăm eu cred că se poate face ceva. O să discutăm şi cu federaţia şi vom vedea ce este de făcut, dar şi cu avocatul Turculeanu, care este expert în regulamente. Acum nu putem să stăm cu mâinile în sân şi să plângem la nesfârşit tragedia Universităţii Craiova. Dacă nu vom lua măsuri, fotbalul va dispărea definitiv din Craiova şi nimeni nu cred că îşi doreşte acest lucru”, a spus prefectul Nicolae Giugea.
Cîrţu: „Echipa ar trebui să rămână a municipalităţii”
Prezent la discuţii, ultimul antrenor care a adus eventul în Bănie, Sorin Cîrţu, a declarat că o echipă susţinută majoritar de municipalitate este cea mai bună soluţie pentru Craiova, ţinând cont de dezastrul la care s-a ajuns din cauza administrării Ştiinţei de către anumiţi investitori privaţi. „Am vorbit cu prefectul despre revitalizarea fotbalului craiovean. În primul rând trebuie să existe o asociere între autorităţi şi sponsori, dar municipalitatea trebuie să aibă minim 51 la sută, pentru că echipa nu mai trebuie lăsată la mâna unor investitori privaţi, unor oameni care să o ducă în alt oraş, nu trebuie să se mai întâmple ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Universitatea. Totul depinde de autorităţi, noi vom ajute cu ce putem. Prefectura, Primăria şi Consiliul Judeţean trebuie să se decidă ce vor face. Autorităţile reprezintă un asociat de încredere şi vor veni destui investitori serioşi, destui sponsori puternici. Cel mai probabil se va pleca din Divizia C, cu obiectiv de promovare, dacă nu se va putea începe din liga a doua. Ce se va construi acum nu ar trebui să se mai lase vreodată pe mâna unei persoane fizice, trebuie ca echipa să rămână a municipalităţii, nu a unui om care să poată face ce vrea cu sentimentele oamenilor, ale suporterilor de aici” a spus Sorin Cîrţu.
Instituţia Universităţii îşi poate revendica numele
În privinţa denumirii echipei de fotbal, prefectul Giugea a afirmat că va discuta şi cu Adrian Mititelu posibilitatea ca acesta să renunţe la brandul Universitatea, însă răspunsul fostului patron este din start negativ, acesta preferând să nu existe fotbal în Craiova decât să cedeze echipa altora. Soluţia pe care ar alege-o autorităţile ar fi mult mai simplă prin apelarea la instituţia Universităţii din Craiova, care îşi poate revendica numele, acesta neputând fi folosit de terţe persoane fără acordul instituţiei de învăţământ înfiinţată în 1947. În privinţa stemei, poate fi adoptată cea folosită de Universitatea până în 1983 sau într-o combinaţie cu stema oraşului Craiova. O altă variantă care intră în vederile autorităţilor este susţinerea divizionarei C Prometeu Craiova, la discuţii fiind prezent şi colonelul Liviu Răducan, preşedintele clubului care evoluează pe arena din Valea Roşie. Prometeu Craiova este antrenată de Paul Răducan, care este şi şeful Şcolii de Fotbal Gică Popescu. Problema stadionului este rezolvată, „Ion Oblemenco” fiind în proprietatea Primăriei Craiova, iar Consiliul Judeţean asigură pepiniera clubului, prin Centrul de Copii şi Juniori pe care îl finanţează.
***
Mititelu ironizează iniţiativa prefectului
Mititelu a comentat în termeni ironici iniţiativa municipalităţii, afirmând că aceasta trebuie încurajată, dar în acelaşi timp adăugând că Gigi Neţoiu şi fraţii Becali vor veni cu jucătorii şi că se aşteaptă ca viitoarea echipă să câştige campionate şi cupe. „După 6 ani de zile în care nimeni nu a ridicat un deget, acum sunt persoane care se interesează. E o iniţiativă frumoasă, trebuie încurajată. Două echipe în Craiova nu e un lucru rău. Aşteptăm ca echipa aia să câştige campionate şi cupe. Neţoiu şi fraţii Becali vor veni cu jucătorii. Probabil că aia va fi adevărata Craiova. Cîrţu a întreţinut 6 ani de zile această stare de antipatie. Nu a văzut nimic bun în ceea ce am făcut. Decizia de excludere temporară vine de la Craiova. E vorba de un partid politic care vrea să facă echipa la Craiova. Care e priceperea lor? În afară că au fost mari fotbalişti, nu s-a mai vazut nimic după ei. Cîrţu în anii ’90 a facut treabă bună, dar nu aş vrea să dezvălui cum a făcut el atunci, eu nu aş face niciodată aşa. Începând din anul 2012, prefecturile şi primăriile nu mai pot fi acţionari la un club de fotbal. Echipa care va avea printre acţionari o societate publică va fi dezafiliată” a declarat Mititelu imediat după aflarea veştii că se încearcă închegarea unei noi echipe la Craiova. Fostul finanţator al Universităţii Craiova pare îngrozit de posibilitatea ca oraşul să ia atitudine şi să susţină o echipă de fotbal, aşa-zisul său brand rămânând într-unul din sertarele biroului său, iar Mititelu îşi va pierde definitiv jucăria.
Suporterii au demonstrat deja că nu mai sunt interesaţi de echipa lui Mititelu, lăsând pustiu stadionul „Ion Oblemenco” la meciurile din returul trecut, dorindu-şi cu adevărat o echipă care să-i reprezinte. O anumită brigadă din galerie, Sezione Ultra, şi-a exprimat dorinţa de a prelua echipa de la Adrian Mititelu şi de a o susţine prin eforturi proprii în Liga a IV-a, însă patronul nu doreşte să intre în niciun fel de discuţii, atât cu autorităţile şi cu atât mai puţin cu vreun suporter doritor să investească. Practic, Mititelu doreşte desfiinţarea echipei Universitatea, decât trecerea ei sub un alt patronaj.