Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că dacă USL va obţine majoritatea după alegerile parlamentare, preşedintele Traian Băsescu este obligat să accepte un premier al Uniunii, altfel „dă o lovitură de stat”: „Dacă USL va obţine 50% plus unu din mandate, iar preşedintele va refuza să nominalizeze un premier de la USL, îşi va da demisia. Scrie clar în Constituţie că trebuie să numească un premier de la USL, dacă nu o face înseamnă că dă o lovitură de stat şi atunci trebuie nu doar să îl suspendăm, trebuie să-l şi judecăm şi să-l băgăm la închisoare. (…) Dar nu va face acest lucru pentru că este fricos. Acum doar se laudă, îşi face curaj lui şi celor de la PDL”.
Rezultatul alegerilor din 2012 va fi respectat
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, la B1Tv, că la desemnarea premierului trebuie respectat rezultatul alegerilor. Totodată, el a ţinut să precizeze că PNL nu va mai colabora niciodată cu Traian Băsescu şi cu partidul acestuia. În opinia lui Antonescu, prin declaraţiile de marţi seară, şeful statului arată că nu doreşte să ţină cont de voinţa poporului, exprimată la alegeri şi, indiferent de rezultatul electoral, îl va nominaliza premier pe Emil Boc. Liderul PNL a menţionat că rezultatul alegerilor din 2012 va fi, totuşi, respectat, „cu domnul preşedinte sau fără”. „Cu suspendarea preşedintelui lucrurile merg înainte”, a spus liderul PNL în acest context.
Fostul preşedinte acuză „răstălmăciri neconstituţionale”
Fostul şef al statului, Ion Iliescu, a reacţionat şi el ieri, calificând afirmaţiile preşedintelui Băsescu drept „răstălmăciri neconstituţionale”: „Domnul preşedinte ar trebui să se abţină să mai facă astfel de răstălmăciri şi interpretări ale Constituţiei, care devin neconstituţionale, iar pentru asta există măsuri constituţionale, ca suspendarea. Aşa că ar trebui să se abţină să mai facă astfel de declaraţii”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1TV, comentând procentele USL din sondaje, că în Constituţie se vorbeşte, legat de desemnarea premierului, despre partidul care câştigă majoritatea absolută, şi nu despre alianţe: „(…) Trebuie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constituţia României. (…) Să fie atenţi, că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51%, nu de alianţe. Se înregistrează ca alianţă. Dacă fuzionează, este altceva – PSD cu PNL”.