Oferta locurilor de muncă reconfigurată de asigurarea obligatorie a locuinţelor

0
361

La mijlocul primului an de asigurări obligatorii la locuinţe, companiile de profil contractează agenţi de asigurări în flux continuu. Recrutările s-au intensificat începând cu luna iulie când era stabilit primul termen-limită de încheiere a poliţelor de asigurare împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor. Amânările în aplicarea prevederilor legale generate de numărul mic de români care s-au conformat, fac din jobul de agent de asigurări, cea mai frecventă ofertă de muncă la momentul actual. Şi cel mai accesibil prin prisma cerinţelor postului. Chiar rezonabil în raport cu pauperitatea evidentă a bursei locurilor de muncă şi cu avantajele pe care le implică. De ce nu stabil, având în vedere caracterul obligatoriu al poliţei care va convinge până al urmă românii să-şi protejeze casele în caz de calamitate. Prin agenţii de asigurări sau prin… amenzi pentru nerespectarea legii.

Potrivit datelor centralizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj, în judeţul nostru sunt înregistrate 278.051 de locuinţe, dintre care 105.744 doar în municipiul Craiova. Situaţia privind numărul de poliţe de asigurări încheiate de PAID până la data de 14 iulie 2011 arată că până la acest termen, la nivelul Doljului au fost încheiate sub 20.000 poliţe, ca de altfel în majoritatea judeţelor din ţară, semn că mai sunt destui clienţi la care reprezentanţii firmelor de asigurări trebuie să ajungă, mai ales în mediul rural. „Piaţa asigurărilor obligatorii de locuinţe este foarte largă, dat fiind şi faptul că până la ora actuală, jumătate din locuinţe sunt neasigurate în ţară. În medie, încheiem 15, 20 de contracte de colaborare pe lună şi am început recrutarea agenţilor de anul trecut din luna iulie”, a declarat Adina Dodenci, reprezentantul firmei Spartan Agent de Asigurare, partener ASTRA ASIGURĂRI.

Ca să fie agenţi de asigurări trebuie să comunice uşor cu clienţii

Piaţa agenţilor de asigurări e una extrem de flexibilă. Unii vin, alţii pleacă, iar alţii intră în stand-by, renunţând la asigurări o vreme cu posibilitatea de a reveni ulterior fără să treacă procedeele de selecţie. Sunt situaţii în care, din motive care ţin de incompatibilitatea între persoane şi atribuţiile din fişa postului, se întâmplă şi ca firma reziliază contractul de colaborare. Criteriile de selectare sunt accesibile. Ele se adresează unui număr mare de persoane. “Agenţii de asigurări trebuie să fie sociabili, să poată comunica uşor cu potenţialii clienţi şi să aibă o pregătire minimă: liceu sau şcoală profesională. Ne gândim că la acest nivel şi-au însuşit un limbaj mai elevat şi o cultură generală care să le permită să–şi îndeplinească atribuţiile postului”, mai spune Adina Dodenci care completează spunând că cei interesaţi “pot avea între 18 şi 83 de ani, important este ca la interviu aceştia să arate că au abilităţi de comunicare şi că-şi doresc postul respectiv”. După ce trec probele, agenţii de asigurări sunt instruiţi în vânzări strict pentru domeniul asigurărilor obligatorii de locuinţă.

Comisioanele pot ajunge la sume frumuşele

Firmele de asigurări se fac vizibile şi prin participarea la târguri de joburi, acolo unde intră direct în contact cu potenţialii reprezentanţi în vânzări pentru a le prezenta avantajele ocupaţiei. Mizează pe comisioanele motivante la recrutarea agenţilor, care în timp pot obţine câştiguri substanţiale. “La târgul de joburi la care am participat în urmă cu două săptămâni au fost 15 aplicanţi, i-am chemat pe toţi la interviu. Nu s-au prezentat în totalitate din diverse motive, mai au un loc de muncă solicitant în această perioadă, fie nu erau în ţară. Două persoane au semnat contractul de colaborare şi sunt active în acest moment. La început, proaspeţii reprezentanţi în vânzări fac doar câteva asigurări pe lună, dar sunt agenţi activi care în timp ajung şi la 30-40, chiar 100 de poliţe lunar”, a mai spus reprezentanta firmei de asigurări. Chiar dacă lucrează deja, unii fac din jobul de asiguratori un al doilea loc de muncă, reuşind să-şi rotunjească veniturile. Programul flexibil le permite acest lucru.

***

Informaţii utile despre asigurarea obligatorie a locuinţelor:

  • Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie numai cu asiguratorii asociaţi în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID – o societate comercială de asigurare-reasigurare la care celelalte societăţi sunt acţionari), autorizaţi să încheie astfel de contracte. Acestea sunt: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România.
  • Poliţele vor fi întocmite pe formulare tipizate, asemănătoare celor de tip RCA, la sediile sau agenţiile companiilor de asigurări sau de către persoane autorizate să încheie poliţe în numele acestora. În caz de daună, asiguratorul are obligaţia de a constata şi de a evalua prejudiciile create, de a stabili valoarea despăgubirii şi de a plăti despăgubirile în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii de la PAID a sumelor necesare. Evaluarea va fi făcută de reprezentanţii companiei la care a fost încheiată poliţa.
  • Preţul poliţei de asigurare sau prima de asigurare va avea o valoare fixă şi va fi de 20 euro (echivalentul în lei) pentru construcţiile de Tip A sau de 10 euro (echivalent în lei) pentru cele de Tip B şi se achită integral, pentru o perioadă de asigurare de un an calendaristic.
  • Conform legii, suma asigurată (valoarea maximă a locuinţei ce poate fi despăgubită în caz de distrugere totală) va fi în mod obligatoriu: •  20.000 euro pentru o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic (Tipul A); •  10.000 euro pentru orice locuinţă cu pereţi externi din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic (Tipul B).
  • Nu intră sub incidenţa prezenţei legi anexele, dependinţele care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată şi nici bunurile din interiorul locuinţei. De asemenea, locuinţele fără autorizaţie de construcţie nu pot fi preluate în asigurare în baza unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor.
  • Beneficiarii asigurării şi asiguraţii care, după data intrării în vigoare a legii, au construit, lărgit sau modificat locuinţele fără autorizaţie de construire sau nu au respectat condiţiile acesteia, afectând astfel structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul din riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii, în cazul producerii unuia dintre riscurile asigurate.
  • Valoarea maximă acoperită prin poliţa obligatorie este de 20.000 euro. Pentru acoperirea mai multor riscuri şi pentru creşterea sumei asigurate la adevărata valoare a locuinţei, companiile de asigurări oferă posibilitatea de completare a poliţei obligatorii prin adăugarea unor clauze facultative. Unul dintre cele mai simple modele de poliţă opţională cuprinde următoarele riscuri: incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor şi a vehiculelor spaţiale, lovirea de către vehiculele rutiere, fum, gaz, vapori, cheltuieli necesare pentru demolare, evacuare şi transport. Suplimentar, faţă de aceste clauze se mai pot introduce inundaţiile şi aluviunile, furtuna, uraganul, vijeliile, tornada, ploaia torenţială – efectul direct, inclusiv cele cauzate de pătrunderea apei prin spărturile şi rupturile provocate acoperişului, pereţilor, uşilor şi ferestrelor prin manifestarea violentă a fenomenelor atmosferice împreună cu ploaia torenţială, grindina şi efectele sale directe, avalanşele de zăpadă, pagubele provocate de greutatea stratului de zăpadă sau de gheaţă. De asemenea, mai sunt asigurabile şi vandalismul prin efracţie sau tâlhăria, avariile accidentale ale instalaţiilor de apă, canal sau încălzire centrală sau inundarea apartamentelor de apă provenită de la vecini.

LAVINIA ILINA şi ALINA DRĂGHICI